Nastavljeno iskopavanje na lokaciji Žilivode
Foto: Beta

Nastavljeno iskopavanje na lokaciji Žilivode

Srbija -
Nakon što je ugašen požar koji je zahvatio područje na kojem se obavljaju istražna iskopavanja u cilju pronalaženja posmrtnih ostataka, danas su nastavljeni radovi prema planu vladine komisije za nestale osobe i eksperata Euleksa, kaže se u saopštenju komisije za nestale osobe

PRIŠTINA - Komisija kosovske vlade za nestale osobe saopštila je da su nakon gašenja požara na lokaciji Žilivode, na području opštine Vučitrn, danas nastavljeni radovi na iskopavanju i potrazi za, kako kažu, navodnom masovnom grobnicom.

"Nakon što je ugašen požar koji je zadnjih dana zahvatio ležišta uglja na području na kojem se obavljaju istražna iskopavanja u cilju pronalaženja posmrtnih ostataka, danas su nastavljeni radovi prema planu vladine komisije za nestale osobe i eksperata Euleksa", kaže se u saopštenju.

Ovim povodom, predsednik komisije za nestale osobe Prenk Đetaj posetio je mesto radova i zahvalio se pripadnicima inženjerskog bataljona Kosovskih zaštitnih snaga, pripadnicima Kosovske policije u Vučitrnu i vatrogasnoj jednici ovog grada za njihovu intervenciju na gašenju požara na lokalitetu na kojem se obavljaju radovi.

On je rekao da je kosovska vlada odlučna da nastavi sa maksimalnim angažovanjem na utvrđivanju sudbine lica nestalih tokom rata.

Vladina komisija je saopštila da je od policijske stanice u Vučitrnu dobila detaljan izveštaj o požaru na lokaciji Žilivoda, ali detalji ovog izveštaja nisu objavljeni.

Predstavnici Misije EU na Kosovu saopštili su ranije danas da uzroci požara na lokaciji Žilivode kod Obilića, gde se pretpostavlja da se nalaze ostaci tela nekih od nestalih kosovskih Srba, još nisu utvrđeni i da je Euleks pokrenuo istragu.

Lokalitet na kojem Euleksovo Odeljenje sudske medicine vrši iskopavanje u potrazi za navodnom masovnom grobnicom zahvatio je juče veliki požar, a zid visine 12 metara bio je zahvaćen plamenom.

Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) i vatrogasnih jedinica iz Vučitrna izašli su na lice mesta zajedno sa Inženjerskim bataljonom KBS-a, u koordinaciji sa Euleksom obavili gašenje požara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track