Najnovije vesti

VRBICA U VRANJU: Dan za radost najmlađih (FOTO)
Foto: T.S.

PRAZNIK MALIŠANA

VRBICA U VRANJU: Dan za radost najmlađih (FOTO)

Srbija

VRANJE - Ogroman broj građana Vranja sa svojom decom, vrbovim grančicama, venčićima i zvončićima u porti Sabornog hrama Svete Trojice u tom gradu obeležavaju Vrbicu.

1 / 11 Foto: T.S.

“Ovo je dan za razumevanje, strpljenje radost i razgovor”, rekla je baka koja je sa svojom unukom došla u crkvu po venčić I zvončić.

foto: T.S.

Vrbica se slavi kao Lazareva subota, jer se smatra da je tog dana Isus vaskrsao Lazara iz groba. Vrbica je uvek subotom, dan uoči praznika Cveti, koji je nedelju dana pred Uskrs. Na Lazarevu subotu običaj je da se nose grančice vrbe i time simbolično predstavlja svečani Isusov ulazak u Jerusalim.

foto: T.S.

Vrbicu obično u crkvu nose deca u Lazarevu subotu popodne da bi je ostavili u crkvi da se na Cveti, na jutrenju, okadi i očita molitva, a grančice se posle dele narodu. Cveti se slave u nedelju pred Uskrs i tim praznikom se obeležava ulazak Hristov u Jerusalim.

foto: T.S.

Vrbica je porodični praznik kome se najviše raduju deca. “Venčići i zvončići se kupuju za zdravlje dece, ona na glavi na Vrbicu nose venčić, a oko vrata zvončić. I venčić i zvončić čuvaju se do naredne godine za zdravlje i sreću. Zdravlje i sreća svima, a posebno mladima.

Neka su živi i zdravi i srećan praznik“, poručile su žene koje i ove godine za Vrbicu prave venčiće. Na kraju je gradskim ulicama krenula i kočija kojom su se provozali najmlađi sa venčićima na glavi.

(Kurir.rs/T. S.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...