MIĆINI I VERINI DANI U LOZNICI: Manifestacija posvećena slikarskom paru
Foto: Kurir/T.Ilić

prvi put održana 2001. godine

MIĆINI I VERINI DANI U LOZNICI: Manifestacija posvećena slikarskom paru

Srbija -

Dvodnevna kulturna manifestacija ''Mićini i Verini dani'' posvećena slikaru Mići Popoviću i njegovoj supruzi, slikarki Veri Božičković Popović počinje danas, na dan kada je ovaj slikar rođen u Loznici.

Program počinje u 19 sati kada će u Stalnoj postavci slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović biti obeleženo 30 godina njenog postojanja i prikazan dokumentrani film o konzervaciji ’’Stare konzervacije-nove metodologije na slici Građani Miće Popovića’’.

foto: Kurir/T.Ilić

Učestvovaće Danijela Vanušić pomoćnica ministra kulture i informisanja za zaštitu kulturnog stvaralaštva, Danica Popović, unuka Vere i Miće Popovića, i predstavnici Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu. Prethodnih godinu dana slike iz legata bile su u Centralnom institutu za konzervaciju gde je zahvaljujući podršci Ministarstva kulture urađena konzervacija kompletne postavke što je učinilo trajnijom i u njoj će moći da uživaju i buduće generacije. Sutradan će na istom mestu, u podne, biti predstavljen 18. broj časopisa za kulturnu istoriju Jadra ''Prizor''.

foto: Kurir/T.Ilić

Učestvuju dramaturg Jovan Popović, sin slikarskog para Popović, kao i Marina Cvetinović kustos Stalne postavke slika. Akademik Mića Popović rođen je u Loznici 12. juna 1923. i uz Vuka Karadžića i Jovana Cvijića spada u red najpoznatijih ličnosti ovoga kraja. Za počasnog građanina Loznice proglašen je 28. oktobra 1989. kada je u glavnoj lozničkoj ulici i otvoren njegov legat.

Manifestaciju ''Mićini i Verinih dani'' organizuje Centar za kulturu ''Vuk Karadžić'', a prvi put je održana 2001. godine.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track