Najnovije vesti

GMIZAVCI SE POJAVILI ŠIROM SRBIJE: Zmije ujedaju, ali seruma ima dovoljno
Foto: Shutterstock

OPREZ

GMIZAVCI SE POJAVILI ŠIROM SRBIJE: Zmije ujedaju, ali seruma ima dovoljno

Srbija

Na teritoriji Beograda nema zmija otrovnica, a već 50 ili 60 km južno od Save i Dunava počinje da se javlja poskok, kao otrovna vrsta.

Gotovo tropske temperature izmamile su u prirodu u nešto većem broju zmije i premda stručnjaci tvrde da nema razloga za strah, vesti iz Leskovca ipak nisu umirujuće. Tamo su tri osobe na lečenju u lokalnoj bolnici zbog ujeda otrovnica, a direktor te ustanove Nebojša Dimitrijević svedoči o tome da je u poslednjih nekoliko dana učestalo javljanje lekarima zbog ujeda, ali da je dobro što bolnica, Dom zdravlja i ambulante na terenu imaju dovoljno seruma protiv otrovnica.

Stručnjaci objašnjavaju da je pojava gmizavaca u većem broju od uobičajenog posledica najpre poplava i povišenog nivoa vode, kad su isterane iz svojih staništa, a potom ih je nagli toplotni talas izmamio na sunce.

- Sezona zmija počinje svakog proleća, a završava se tek sredinom jeseni. Međutim, sada možemo da ih vidimo veći broj, zbog nestabilnog vremena, kiša i porasta reka i podzemnih voda. Voda koja nadolazi isteruje zmije, najčešće ribarice i belouške, iz skrovišta i one sad traže gde da se sklone. Njima ne odgovara veći vodostaj, pa se obično sklanjaju u podrume zgrada, kuća, dvorišta, u živice i parkove - kaže za Kurir herpetolog Rastko Ajtić iz Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

foto: Profimedia

U našoj zemlji živi deset vrsta zmija, od čega su tri otrovnice: poskok, šarka i bosanski šargan. Na teritoriji Beograda nema prirodno otrovnih zmija, a već 50 ili 60 km južno od Save i Dunava počinje da se javlja poskok, kao otrovna vrsta. U Beogradu ima najviše stepskih smukova, koji su krupni pa ih se ljudi plaše, ali su potpuno bezopasni.

- Mora se praviti razlika između otrovnih i neotrovnih zmija. Kad pričamo o otrovnim zmijama u Srbiji, u 99 odsto slučajeva je reč o poskoku u predelima zapadne, istočne, južne i centralne Srbije. Šarki ima mnogo manje i one naseljavaju samo visoka planinska područja - objašnjava Ajtić.

Srbija proizvodi serum koji je polivalentan, koji deluje čak protiv pet vrsta otrovnica. One ne napadaju same i uješće samo ako su na neki način uznemirene.

- Imamo dovoljne količne seruma i s tim serumom ste potpuno pokriveni. Ako dođe do ujeda otrovnice, morate odmah otići kod lekara, a ako niste blizu bolnice, bitno je ne paničiti i istisnuti otrov rukama. Tada pijte što više tečnosti, nikako ne konzumirajte alkohol i lekove. Ne podvezujte ruku ako niste stručni, pošto tako možete stvoriti ozbiljne probleme i čak ostati bez ruke - naglašava naš sagovornik.

foto: Profimedia

Ako dođe do ujeda zmije koja nije otrovna, neće biti nikakvih posledica, ali najbolje je odmah otići do najbliže zdravstvene ambulante da bi lekari očistili ranu, kako ne bi došlo do infekcije.

- Neotrovna zmija ostavi nekoliko nizova zuba, a otrovna uvek ostavi samo dve rupice. Smrtni ishodi su, u slučaju ujeda naših otrovnica, izuzetno retki. Najugroženije su starije osobe koje imaju neko hronično oboljenje i deca do puberteta, pošto je kod njih reakcija na otrov burnija - navodi Ajtić.

Ne treba ih ubijati Vole zdravu sredinu Sve zmije su kod nas zaštićene. Kad negde ima zmija, to znači da je ta sredina zdrava. - Ne treba ih ubijati, od njih je korist višestruka. Ako mi ne diramo zmiju, kao ni bilo koju drugu životinju, neće ni ona nas. U odnosu na ujede pasa, ujeda zmija ima drastično manje. Iako mislimo da ima mnogo zmija, njih nema mnogo, ugrožene su kod nas - kaže Ajtić.

Otrovne zmije: - Poskok - Šarka - Šargan

Bezopasne zmije: - Belouška - Ribarica - Smukulja - Smuk - Stepski smuk - Prugasti smuk - Šilac

Karakteristike otrovnica: - Izražena trouglasta glava - Obla fizionomija - Nemaju uočljiv vrat - Kraće i deblje - Često tromije - Romboidna ili cikcak šara

Kurir.rs/ Nevena Tomašević

Foto: Shutterstock  

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...