LOZNICA OBELEŽILA SVOJ DAN, NA SVEČANOSTI DODELJENE NAGRADE: Gradnjom 2 fabrike postavljen kamen temeljac za budućnost grada (FOTO)
Foto: T.Ilić

u Vukovom domu kulture

LOZNICA OBELEŽILA SVOJ DAN, NA SVEČANOSTI DODELJENE NAGRADE: Gradnjom 2 fabrike postavljen kamen temeljac za budućnost grada (FOTO)

Srbija -

LOZNICA – Svoj Dan grada -16. jun Loznica je obeležila svečanom akademijom održanom sinoć, 16. juna u Vukovom domu kulture.

U prisustvu predstavnika države, privrede, Vojske, MUP, Crkve i brojnih zvanica, najuspešnijim kolektivima i pojedincima su uručena najviša gradska priznanja, povelja i deset plaketa.

foto: T.Ilić

Lozničanima je njihov dan u ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića, čestitao njegov specijalni izaslanik ministar prosvete Mladen Šarčević.

Iza nas su godine krize, kazao je Šarčević i ocenio da je Srbija ‘’sada jača, bolja, vidljivo poznatija i priznatija u svetu’’ i da skoro da nema regije u kojoj nisu otvorene nove fabrike, renovirane škole, bolnice, domovi zdravlja, putevi, auto-putevi, pruge.

foto: T.Ilić

- Ono što je bitno i što Srbiji donosi godine uzleta jeste proširivanje privredne aktivnosti, a one su vidne, donose veći budžet, četvrtu godinu zaredom imamo suficit. Srbija može da investira, podigne škole, napravi bolnice, digitalizuje svoj sistem, napravili smo izuzetno veliki iskorak kada su u pitanju obrazovanje i nauka. Želim vam mnogo uspeha, zdravlja i, što je predsednik posebno naglasio, više dece da bi mladi videli da Srbija daje bolje uslove za život – poručio je ministar koji je kazao i da imamo, možda, trenutno u Evropi, najbolju digitalizaciju, najkvalitetnije učenje informatike i programiranja, i najavio ulaganje u one grane koje mlade ljude mogu da zadrže u Srbiji.

Naš grad je jedan od retkih koji kontinuirano beleži razvoj i napredak u svim oblastima društvenog života i zbog toga je poželjan i dobar partner svima, rekao je gradonačelnik Vidoje Petrović, koji je petnaest godina na čelu Loznice, i podsetio da je pre mnogo godina rekao da za ‘’Loznicu ima nade’’.

foto: T.Ilić

- Ta nada i vera u sopstvene moći, u ljude koji žive u Loznici i koji će je okrenuti zajedno sa nama pomogle su i doprinele mestu gde se Loznica sada nalazi. Osim ulaganja u infrastruktutru, asfaltiranje puteva, posebno sam ponosan na segment našeg grada koji se bavi ulaganjem u ljude i podršku svima koji doprinose da Loznica svakog dana bude bolja. Ponosan sam što smo uspeli da ohrabrimo ljude da sanjaju i žive svoje snove, da zajedno gradimo bolju budućnost za sebe i sve koji nas okružuju, ponosan što smo svi zajedno uspeli da učinimo Loznicu boljim mestom za život, da je predstavimo onakvom kakva jeste, kao grad dobrih, vrednih ljudi, kao otvoren grad – kazao je Petrović.

Podsetio je da su ovog proleća položeni kameni temeljci za dve fabrike, kineske kompanije Mint i američke Adient, u kojima će posao dobiti više do 2.500 ljudi i ocenio da je u Loznici, uz svesrdnu podršku i zahvaljujući predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ‘’postavljen kamen temeljac budućnosti Loznice’’.

foto: T.Ilić

Povelju, najviše priznanje grada, dobio je Čin Ron Hua, predsednik i izvršni direktor ''Mint grupe'' iz Kine, dok su dobitnici plaketa preduzeće ''Natura trejd'' iz Loznice, etno-selo ''Sunčana reka'', mr Slobodan Bata Simić, zamenik predsednika Saveza pronalazača Srbije, Dragan Gordanić, poljoprivredni proizvođač iz Novog Sela, dr Katarina Zeljić, vanredni profesor Biološkog fakulteta u Beogradu, dr Zoran Kovačević, Udruženje žena Kalina iz Loznice, Udruženje Lozničana iz Subotice, Bokserski klub Loznica i Tamara Grujić, autor i voditelj emisije ‘’S Tamarom u akciji’’.

Na akademiji je održan i umetnički program u kome su pored ostalih učestvovali Jadranka Jovanović, operska primadona, i glumac Lepomir Ivković. Programi obeležavnja Dana grada počeli su 12. juna manifestacijom ‘’Mićini i Verini dani’’, a narednih dana održan je dečji karneval, pozorišna predstava, rok koncert, smotra veterana folklora, fudbalski turnir i etno-bazar.

Loznica se u sastavu Srbije ponovo našla hatišerifom iz 1833. godine. Tri decenije kasnije, 16. juna 1866. od turske kasabe postaje varošica i taj datum se kao njen dan obeležava od 2002. godine. Odlukom Skupštine Srbije, od pre dvanaest godine, Loznica ima status grada.

(Kurir.rs/T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja