ŠKOLOVANJE ZA RAD NA AERODROMU: Radnici Morave na obuci u Kraljevu i Nišu
Foto: Beta/Slobodan Miljević

pista

ŠKOLOVANJE ZA RAD NA AERODROMU: Radnici Morave na obuci u Kraljevu i Nišu

Srbija -

Sa aerodroma „Morava“ kod Kraljeva, koji je pre više od mesec dana otvoren za civilni saobraćaj, zasad nema redovnih letova jer se radnici se još obučavaju.

Tamo, kako je objavljeno, povremeno sleću samo privatni avioni i helikopteri.

Dočekuju ih radnici s niškog aerodroma, jer se 37 radnika „Morave“ još obučava. U Kraljevu su na obuci radnici obezbeđenja i kontradiverzione kontrole, a u Nišu pripadnici vatrogasno-spasilačke službe i službe za prihvat i otpremu putnika i vazduhoplova.

- Obuke su za mene zahtevne, i za moje kolege takođe. Bićemo obučeni nešto u Nišu, nešto ovde kod nas i čini mi se da ćemo uspeti da postignemo to - dodaje Jelena Prodanović, operater kontradiverzione kontrole.

Zasad, aerodrom u Lađevcima otvoren je sredom od 12 do 14 časova da se resursi, dok nema redovnih letova, ne bi trošili na pripravnost, umesto na obuke, objašnjavaju u rukovodstvu aerodroma.

- Bilo koji vazduhoplov, ako ima potrebu i želju, moći će uz najavu da sleti ovde. Dakle, ta obaveza otvorenosti stoji samo za period kada bez najave može da se sleti ovde. Tako da u nikakvom slučaju to nije radno vreme radnika. Radno vreme radnika je puno i oni su zaposleni non-stop u to svoje radno vreme na obukama, na održavanju objekta, na dokumentaciji - ističe Dragan Bugarinović, direktor aerodroma „Morava“.

Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track