LEKAR KOJI JE ŽIVU BAKU (89) PROGLASIO MRTVOM DAO OTKAZ: Pregledao je i ustanovio smrt, a ona pred pogrebnicima otvorila oči! Umrla 4 dana kasnije u bolnici u Kikindi
Foto: S.U.

pogrešio

LEKAR KOJI JE ŽIVU BAKU (89) PROGLASIO MRTVOM DAO OTKAZ: Pregledao je i ustanovio smrt, a ona pred pogrebnicima otvorila oči! Umrla 4 dana kasnije u bolnici u Kikindi

Srbija -

KIKINDA- Lekar Hitne službe dr Nebojša B. (30) dao je otkaz u kikindskom Domu zdravlja pre isteka petnaestodnevne suspenzije.

foto: S.U.

Sa posla je udaljen zbog stručne greške, nakon što je 1. avgusta, u kući Ilone K. (89) iz Kikinde, konstatovao da je starica umrla, ali je po dolasku pogrebne službe, ustanovljeno da je baka ipak živa.

Pacijentkinja je u teškom zdravstvenom stanju prebačena na Odeljenje neurologije kikindske bolnice, ali je preminula nekoliko dana kasnije. Komisija za sprovođenje unutrašnjeg stručnog nadzora konstatovala je da lekar nije postupio po pravilima struke, a još tada je dr Biljana Marković, direktorka kikindskog Doma zdravlja.

Maja prošle godine, u Starom domu Gerontološkog centra, ženu (69) iz Kikinde, korisnicu ove ustanove, lekar Hitne pomoći uveče je proglasio mrtvom, ali je isti doktor sutradan ustanovio da je ona živa. Komisija za sprovođenje unutrašnjeg stručnog nadzora je utvrdila da je lekar napravio stručnu grešku. On je prebačen na drugo radno mesto.

Nagovestila da će mlađi kolega snositi koncekvence zbog stručne greške:

foto: S.U.

- Lekar je sam podneo zahtev za raskid ugovora i praktično više nije zaposlen u ovoj zdravstvenoj ustanovi. To je učinio pre isteka petnaestodnevne suspenzije. Kao što sam i ranije izjavila, on je priznao da je pogrešio. Shvatio je da je najbolje da se povuče. U konkretnom slučaju, nije koristio stetoskop, a kamoli EKG aparat. Komisija za sprovođenje unutrašnjeg stručnog nadzora konstatovala je da je napravio propust i grešku prlikom utvrđivanja uzroka i vremena smrti - izjavila je dr Marković i izrazila uverenje da se u Domu zdravlju, u čijem je sastavu i Hitna medicinska služba, ovako nešto više neće ponoviti.

- Preko ove stručne greške nismo mogli da pređemo, naročito što nam slična stvar već dogodilo pre nešto više od godinu dana. Svojevremeno smo preduzeli sve mere da se ovakve stručne greške ne ponove. Načelnik naše Hitne službe održao je sa kolegama sastanke vezane za utvrđivanje smrti, ali se i pored toga ponovila ova, za sve nas, neprijatna situacija - kazala je dr Marković.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track