NEZAPOSLENOST NAJVEĆI PROBLEM MLADIH U VRANJU: Kancelarija za mlade pruža tehničku i finansijsku podršku mladima (FOTO)
Foto: Kurir.rs/T.S.

vranje

NEZAPOSLENOST NAJVEĆI PROBLEM MLADIH U VRANJU: Kancelarija za mlade pruža tehničku i finansijsku podršku mladima (FOTO)

Srbija -

Najveći problem mladih u Vranju je kako im obezbediti posao, rečeno je na konferenciji za novinare Kancelarije za mlade.

- Kancelarija za mlade je organizovala niz seminara, edukacija gde su bili prisutni poslodavci. Razgovori sa poslodavcima sa ovog područja organizuju se na tri meseca. To je prilika da mladi unaprede profesionalne veštine u potrazi za poslom, kaže Stefan Filipović, koordinator Kancelarije.

On ističe da je Kancelarija za mlade kao deo Gradske uprave odgovorna za sprovođenje lokalne omladinske politike, pružajući tehničku materijalnu i finansijsku podršku omladinskim organizacijama i inicijativama mladih.

- Mi razgovaramo sa njima prikupljamo informacije kako bi u što boljem i kvalitetnijem smislu unapredili njihov život u našem gradu, kaže Filipović.

foto: Kurir.rs/T.S.

On napominje da je iz godine u godinu budžet Kancelarije sve veći što je pokazatelj da je lokalno rukovodstvo prepoznalo interese i potrebe mladih.

- Budžet Kancelarije za mlade 2017. iznosio je 275. 000 dinara, 2018. 350.000, a ove godine budžet Kancelarije za mlade iznosi 1,3 miliona dok je projekcija budžeta za narednu godinu dva miliona dinara. To je jedan pokazatelj da je lokalno rukovodstvo prepoznalo interese i potrebe mladih i samim tim želi da ulaže u nove mlade, kvalitetnije kreativnije ljude i na taj način uključuju mlade ljude u društvene i političke tokove života, navodi Filipović.

Prema njegovim rečima u prethodne tri godine Kancelarija za mlade je realizovala 12 projekata i dve akcije. Filipović ocenjuje da je najvažniji projekat koji je Kancelarija realizovala na konkursu Ministarstva omladine i sporta za podršku jedinica lokalne samouprave u sprovođenju omladinske politike, projekat "Unapređenje mehanizama informisanja mladih u Vranju“, ukupne vrednosti 1,8 miliona dinara. Ministarstvo je finansiralo sa 1,36 miliona dinara, a dodatnih 450.000 dinara finansirali su grad I Kancelarija za mlade.

- U okviru projekta je formiran Info centar za mlade koji je u potpunosti tehnički opremljen sa lap-topovima i računarima koje mladi koriste u cilju opšteg informisanja, program “Mladi su zakon” koji realizujemo u saradnji sa Udruženjem “Narodni parlament” iz Leskovca koji sprovodi Ministarstvo sa ciljem rešavanja problema mladih u zajednici kojoj žive, navodi on.

foto: Kurir.rs/T.S.

Filipović je podsetio da je odlukom Gradskog veća Kancelarija dobila na upravljanje i rukovođenje salu i atrijum Omladinskog kulturnog centra - OKCE.

- Prostor smo dobili za organizaciju i realizaciju aktivnosti Kancelarije za mlade i drugih organizacija civilnog društva, pravnih i fizičkih lica, a sve s ciljem unapređenja položaja mladih. Unazad 14 godina nikakvih radova nije bilo, prostor je bio poprilično zapušten. Prošle godine je započet projekat rekonstrukcije i adapticije, vrednost radova je million dinara, kazao je Filipović.

Govoreći o daljim planovima Kancelarije Filipović je naglasio da za nekoliko dana počinje realizacija projekta koji Kancelarija za mlade realizuje sa "Koka-kolom” pod nazivom “Koka-kola podrška mladima”.

Projekat se već tri godine sprovodi u Vranju I mladima omogućava da unaprede svoje lične i profesionalne veštine kako bi lakše došli do posla.

Program se realizuje u saradnji sa Nacionalnom službom zapošljavanja, Ministarstvom za rad Kancelarijama za mlade i NALED.

Vranje je jedan od 17 gradova u Srbiji u kome se program sprovodi. U okviru interaktivnih radionica polaznici sa licenciranim trenerima imaju priliku da unaprede svoje veštine i steknu praktična znanja koja će im pomoći u potrazi za poslom. Kancelarija za mlade započela je pripremu programa za predstojeći četvorogodišnji period.

- Akcenat i fokus u daljem radu biće na tri projekta - adaptiranje i formiranje Funkcionalnog omladinskog kluba, mesta potrebnog mladima i našem gradu ako znamo da u Vranju ne postoji takav klub, da iskažu svoje ideje i projekte i unaprede kvalitet života mladih. Drugi projekat su teretane na otvorenom, planiramo izgradnju tri teretane. I treća, jako važna stvar da će Kancelarija za mlade biti jedina u Srbiji koja će sprovoditi "Epl" školu programiranja u dve faze, teorijsko učenje a onda da znanje primene u praksi. Imaće priliku da rade aplikacije za “Epl” imaće priliku da zarađuju od toga, kazao je Filipović i pozvao sve mlade da se aktiviraju i priključe radu Kancelarije.

(Kurir.rs/T.S)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track