U VRHU PO TRANSPARENTNOSTI: Vranje ima indeks 60 i na 7. je mestu od ukupno 145 gradova i opština
Foto: Tatijana Stamenković

veliko istraživanje

U VRHU PO TRANSPARENTNOSTI: Vranje ima indeks 60 i na 7. je mestu od ukupno 145 gradova i opština

Srbija -

VRANJE - Transparentnost Srbija (TS), uz podršku američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) predstavila je istraživanje Indeksa lokalne transparentnosti (LTI), koje se od 2015. sprovodi svake druge godine.

Prema konačnom rangiranju, Grad Vranje ima indeks transparentnosti 60 i deli 7. mesto od ukupno 145 gradova i opština. Ovo je najveće istraživanje jedinica lokalne samouprave u oblasti transparentnosti do sada, jer su po prvi put ocenjene i gradske opštine, njih 25, ali na kraju nisu rangirane.

foto: Tatijana Stamenković

“LTI 2019 pokazuje da predani službenici mogu imati uticaj, pa tako i doprineti da se značajno poboljša transparentnost lokalne uprave. Međutim, reč je o pojedinačnim akcijama, iza kojih ne stoji šira državna, nacionalna politika ili program, što bi osiguralo da reforme u pravcu transparentnosti u lokalnim samoupravama budu održive i trajne”, stoji u nalazu Transparentnosti Srbija.

Rezultat Grada Vranja je iznad proseka koji 2019. godine iznosi 40 i ovo je, uzimajući u obzir obuhvat lokalnih samouprava, najbolji rezultat Grada Vranja po ovoj metodologiji do sada. Na istoj listi, Grad Beograd nalazi se na 118, Niš na 106, a Novi Sad na 52. mestu. Najbolje plasirana je opština Plandište, dok drugo mesto dele opština Paraćin i grad Novi Pazar. Inače, Grad Vranje i USAID trenutno sarađuju na projektima izrade novog veb sajta, budžetskog portala i podrške u finalizaciji Lokalnog antikorupcijskog plana.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track