POMOĆNIK MINISTRA POLJOPRIVREDE POSETIO SUBOTICU: Nema ko da radi na njivi, a zapostavljene su i stručne poljoprivredne službe
Foto: N.H.

potrebno podići proizvodnju

POMOĆNIK MINISTRA POLJOPRIVREDE POSETIO SUBOTICU: Nema ko da radi na njivi, a zapostavljene su i stručne poljoprivredne službe

Srbija -

Pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević posetio Suboticu i gazdinstvo Šarčević u Novom Žedniku, koje bolje posluje od kada primenjuje i savete stručne Poljoprivredne službe.

SUBOTICA –ŽEDNIK- Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede, danas je u Subotici poručio da nema mnogo radne snage za poljoprиvredu, pa je potrebno subvencijama i savetima stručnih službi rešavati probleme ratara.

„Poljoprivredne službe u Srbiji zapostavljene, pa ih je potrebno vratiti nekadašnji značaj. Država ih zato i plaća. Saradnjom sa lokalnim samoupravama, Pokrajinom i drugim ministarstvima potrebno je podići agrarnu proizvodnju i stočarstvo, a Srbija je na dobrom putu da vrati uticaj poljoprivrednih stručnih službi na nekadašnji nivo”, rekao je Bogićević.

foto: N.H.

On je ocenio da pored mera Ministarstva i Pokrajinska vlada i Grad Subotica spremni su da čuju probleme poljoprivrednika ovog kraja i da pomognu oko rešavanja cena i tržišnih problema.

„To su najveće žalbe poljoprivrednika. Njih pogađa nedostatak radne snage u poljoprivredi, gde je najizraženiji problem da nema ko da radi, što ih koči u povećanju proizvodnje”, istakao je Bogićević.

On je naglasio podatak, da ima oko 20.000 sezonskih radnika, da je Ministarstvo donelo Zakon koji reguliše njihov rad, ali da tim merama nije rešen problem.

„Dugogodišnji problemi oko plasmana svinja i cene žive vage, značajno je na tržištu smanjilo proizvodnju u svinjogojstvu, pa je poljoprivrednicima potreban zajednički podsticaj više ministarstava sa lokalnim samoupravama i Pokrajinom”, rekao je Bogićević u Subotici.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Vladimir Šporčić

Pomoćnik ministra je obišao i gazdinstvo Stipana Šarčevića u Novom Žedniku, koji obrađuje oko 200 hektara zemlje i radi stočarstvo sa članovima porodice. Salaš je star čitav vek, a već nekoliko generacija Stipanove porodice ne odustaje od ratarstva i stočarstva.

Neke probleme je Stipan rešio dosadašnjim subvencijama, koje je iskoristio da modernizuje proizvodnju, u čemu su mu kaže, pomogli i članovi Poljoprivredne stručne službe Subotice, besplatnim savetima.

U razgovoru sa lokalnom samoupravom, Bogićević je ocenio da stanje mogu poboljšati novi zakoni za subvencije i veća saradnja vlasti sa poljoprivrednicima.

(Kuirir.rs/N.H. foto N.H)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track