LIKOVNA KOLONIJA U VALJEVSKOM ZATVORU: Mladi osuđenici na platnu prikazali ono što im leži na duši (FOTO)
Foto: S.S.

Obnica 2019.

LIKOVNA KOLONIJA U VALJEVSKOM ZATVORU: Mladi osuđenici na platnu prikazali ono što im leži na duši (FOTO)

Srbija -

VALJEVO - U Kazneno-popravnom zavodu za maloletnike održana je dvodnevna Likovna kolonija „Obnica 2019“.

Ove godine na likovnoj koloniji učestovalo je 12 osuđenika koji su na izdržanju kazne u valjevskom zatvoru, kao i devet likovnih pedagoga.

1 / 4 Foto: S.S.

Osuđenici kažu da im ova likovna kolonija veoma znači, jer je to prilika da iskažu svoju kreativnost i da, na trenutak, „pobegnu“ od svakodnevice. Većina njih ljubav prema slikarstvu otkrila je tek u zatvoru, ali ima i onih koji su ljubav prema slikarstvu “gajili” i pre dolaska u zatvor.

- Veoma sam zahvalan upravi što nam je omogućila da pokažemo šta znamo, da neke svoje emocije prebacimo na platno ili papir, da se sretnemo sa pravim slikarima, razmenimo iskustva. Na ovoj koloniji predstavio sam svoje likovno delo - oko. Oko je simbol koji se slika već hiljadama godina, 90 odsto informacija koje stignu do mozga dolaze baš preko oka, ono registruje najveći spektar boja i da je baš zato sam pokušao da ga prebacim na platno- kaže dvadesetdevetogodišnji I. Ć., osuđenik iz Aranđelovca.

foto: S.S.

Osuđenik iz Vrbasa G.G. (26) kaže da je slikao i dok je bio na slobodi, dok u valjevskom zatvoru redovno pohađa likovnu sekciju. - Mnogo bolje se osećam kada slikam, ne razmišljam ni o čemu drugom, već samo o slici koju radim. Siguran sam da ću i na slobodi ići na časove slikarstva - kaže ovaj osuđenik, koji kaznu izdržava u valjevskom zatvoru.

Olivera Lola Adžić iz Beograda je jedna od likovnih umetica, koja je tokom dvodnevne likovne kolonije, pomagala osuđenicima koji su pokazali dar za slikarstvo.

- Ovi ljudi su tolike godine živeli mimo mog sveta, znala sam da postoje ali im nikad nisam bila toliko blizu da proniknem u njihove misli, živote, ono što im se dešava. Oni su pogrešili, ali bi društvo trebalo da im pruži šansu da se vrate u normalne tokove. Ne treba zaboraviti na njih. Oni su ranjene duše koje su doživele neku bol - kaže ova likovna umetnica.

foto: S.S.

U Kazneno-popravnom zatvoru u Valjevu trenutno ima oko 300 osuđenika.

Vaspitač u valjevskom zatvoru Nikola Savić kaže da je likovna kolonija samo jedna od aktivnosti koje se organizuju, kako bi osuđenici što lakše podneli boravak u zatvoru.

- Značaj likovne kolonije je veliki, bavljenje umetnošću osuđenicima omogućava da se izraze na dublji način, da prepoznaju svoje emocije, što možda sve do dolaska u ovu ustanovu nisu ni umeli da urade na odgovarajući način. Tokom ove kolonije, u saradnji sa humanitarnom organizacijom ’Čovekoljublj’ iz Beograda, počela je sa radom i škola stripa koja će biti organizovana i u narednom periodu. Osim likovne, osuđenici u Valjevu koji to žele, pohađaju i muzičku i literarnu sekciju - kaže Savić.

(Kurir.rs/S.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja