Ranohrišćanske grobnice dostupne javnosti u četvrtak
Foto: KURIR

Niš

Ranohrišćanske grobnice dostupne javnosti u četvrtak

Srbija -
Arheolozi su od početka jula do danas pronašli sedam grobnica u 15 zidanih konstrukcija iz ranohrišćanskog perioda, rekao rukovodilac istraživanja Toni Čerškov

NIŠ - Zidane konstrukcije sa ukupno sedam grobnica iz ranohrišćanskog perioda, koje su otkrivene u krugu fabrike tekstila Beneton u Nišu, javnosti će biti dostupne najverovatnije u četvrtak, rekao je Toni Čerškov, arheolog niškog Zavoda za zaštitu spomenika i rukovodilac istraživanja.

Prema rečima Čerškova, arheolozi su od početka jula do danas pronašli sedam grobnica u 15 zidanih konstrukcija iz ranohrišćanskog perioda. Grobnice su otkrivene prilikom kopanja temelja za nove zgrade u Benetonu, a arheološka istraživanja trajaće barem do 31. jula.

Iako je niška, a i srpska javnost izuzetno zainteresovana za ova otkrića, do sada je pristup medijima ovom nalazištu bio onemogućen. Čelnici Benetona u Srbiji nisu dozvoljavali novinarskim ekipama da snime arheološko nalazište u krugu njihove fabrike u Nišu uz obrazloženje da će, kada se završe radovi, otvoriti kapije i javnosti pokazati sve što je pronađeno.

Čerškov je ranije izjavio da su grobnice plitke, nalaze se na manje od pola metra dubine i u nizu su. Postoji i jedan zanimljiv konstrukcijski nalaz grobnice, ali je on još uvek u fazi ispitivanja.

Pre dve godine, stotinak metara zapadno od lokacije u krugu Benetona otkriveno je nekoliko grobnica prilikom izgradnje ulice koja spaja dva bulevara u niškom naselju Jagodin-mala. Zbog izgradnje ulice tada je uništeno dosta važnih istorijskih spomenika za koje arheolozi pretpostavljaju da takođe potiču iz ranohrišćanskog perioda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track