LIKOVNO-VAJARSKA KOLONIJA U RIBARSKOJ BANJI: Slikari i vajari u čast 630 godina od Kosovskog boja
Foto: Kurir/Ž.M.

jedinstvena tema

LIKOVNO-VAJARSKA KOLONIJA U RIBARSKOJ BANJI: Slikari i vajari u čast 630 godina od Kosovskog boja

Srbija -

Likovno-vajarska kolonija „Jesen Ribarske Banje“, tematski jedinstvena u Srbiji, posvećena 630 godina od Kosovskog boja završena je kolektivnom izložbom umetničkih dela učesnika, koji su se bavili junacima kosovske epopeje.

- Za ovih sedam dana rada na projektu Ljubiše Bate Đidića svi pozvani su pristupili realizaciji, a ja sam doneo gotovu skulpturu iz Beograda. Iz Kosovskog ciklusa odabrao sam Toplicu Milana, a kolega Igor Đorđević u svojoj verziji uradio je istog kosovskog junaka. Urađeno je sedam radova u glini. Do kraja novembra biće urađeni u gipsu i predati Narodnom muzeju Kruševac. Svi radovi će biti izliveni u trajnom materijalu, u bronzi i to postepeno jedan po jedan u skladu sa finansijskim mogućnostima. Urađene su skulpture Milana Toplice, Jug-Bogdana, Vuka Brankovića, Miloša Obilića - rekao je Nikola Vukosavlјević, profesor Fakulteta likovnih umetnosti u penziji i akademski vajar.

foto: Kurir/Ž.M.

Igor Đorđević, akademski vajar iz Beograda, kaže da je njegovo opredelјenje da vaja Milana Toplicu emotivne prirode, jer njegovi roditelјi vode poreklo iz Toplice. Ističe da ga je zamislio kao što kaže narodna pesma. Prikazao ga je kao čoveka koji brine o granici, uhodi, izviđa i čvrsto stoji obema nogama na zemlјu kao stub.

Ljubiša Bata Đidić je osmislio ovogodišnju umetničku koloniju u Ribarskoj Banji.

foto: Kurir/Ž.M.

- Moja ideja je da se ostvari umetnički ciklus koji predstavlјa junake tog velikog istorijskog događaja, odnosno epopeju srpskog naroda u kojoj smo prepoznali svoj nacionalni identitet preko Kosova, Kneza Lazara i preko nebeske Srbije koja predstavlјa ideju moralne pobede. Zamislio sam da se u ovoj koloniji u Ribarskoj Banji ostvari ta kosovska epopeja u kojoj je Kruševac bio suštinski toponim. Vajari su imali zadatak da urade likove junaka kako ih je video epski narodni pevač, istakao je ovaj poznati pesnik i kulturni poslenik.

Prema rečima Desimira Denića, profesora Fakulteta primenjenih umetnosti iz Beograda, na ovoj koloniji su likovni umetnici akademskog obrazovanja sa specifičnim načinom izražavanja. Likovno izražavanje zahvata široku lepezu umetničkog izraza od figuralnog slikarstva, asocijativnog, fantastičnog do slikarstva pejzaža. Značajne instrukcije ova grupa umetnika je crpela iz tematike, mitologije kosovskog epa, fantastike i lepote prirode ovoga kraja.

Svaki slikar je uradio po dva umetnička dela koja ostaju u vlasništvu Umetničke galerije Specijalne bolnice „Ribarska Banja“.

Na koloniji su učestvovali sledeći slikari: Antonije Milošević iz Pirota, Pavle Nasković iz Aleksinca, Aleksandar Dević iz Niša, Nenad Živadinović iz Niša, Vesna Petrović iz Čačka, Slobodan Kajtez iz Beograda i Desimir Denić iz Beograda.

Učesnici vajari su: Petar Đurić iz Beograda, Kosta Kolarić iz Beograda, Bogdan Dobrota iz Kruševca, Marko Kresoje iz Beograda, Igor Đorđević iz Beograda, Nikola Vukosavlјević iz Beograda i Svetozar Mirkov iz Beograda.

(Kurir.rs/Ž. Milenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track