DA LI PROMAJA STVARNO MOŽE DA NAS UBIJE? DOKTOR ROGANOVIĆ KONAČNO OTKRIO: Srbi se najviše plaše otvorenog prozora, a evo šta kaže medicina
Foto: RINA

narodno verovanje

DA LI PROMAJA STVARNO MOŽE DA NAS UBIJE? DOKTOR ROGANOVIĆ KONAČNO OTKRIO: Srbi se najviše plaše otvorenog prozora, a evo šta kaže medicina

Društvo -

ČAČAK – Ne živite u Srbiji ako nikad niste čuli rečenicu – ubi me promaja, i iako je poznato da se Srbi ne plaše skoro ničega sa “strahom” od ovog fenomena susrećemo se svakodnevno.

foto: RINA

“Mogu da se iskrive usta, da se oduzme deo tela, može da utiče i na mišiće”, nabraja jedan Čačanin šta to sve može da krene po zlu, ako nas ne daj Bože, dohvati promaja i uzme pod svoje ruke.

Međutim, ima i retko hrabrih među nama koji su imuni na ovu pojavu, pa stojički podnose kad im duva sa svih strana.

“Stalno sam na nekoj promaji i ne plašim se. Nisam čuo da je nekog do sad zaista ubila”, priča kroz šalu drugi Čačanin i dodaje da je sve to stvar navike i uverenja.

A, šta kaže struka? Da li promaja zaista može da nas dokusuri i da li je taj strah bar malo opravdan.

“U medicinskoj literaturi zaista ne postoje zapisani nikakvi efekti po zdravlje, koje je prouzrokovala promaja. Ali, praksa nas često demantuje jer naša sluznica nosa, sinusi i predeo oko ušiju jesu podložni spoljašnim uticjama, pa tako i promaja može uticati na njihovo trenutno stanje”, rekao je dr Milan Roganović.

foto: RINA

Ipak, što je sigurno – sigurno je, ako vam je otvoren prozor bar zatvorite vrata – da vas ne ubije promaja.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track