Najnovije vesti

KOMUNALNA MILICIJA U KRALJEVU POČELA DA RADI U CIVILU: Od sada mogu da proveravaju identitet prekršioca zakona, a evo koja su to još nova ovlašćenja
Foto: Kurir

novi zakon, nova pravila

KOMUNALNA MILICIJA U KRALJEVU POČELA DA RADI U CIVILU: Od sada mogu da proveravaju identitet prekršioca zakona, a evo koja su to još nova ovlašćenja

Srbija

- Sa ciljem efikasnijeg obavljanja poslova komunalne milicije, a u skladu sa članom 3. Zakona o komunalnoj miliciji, komunalna milicija u Kraljevu počela je sa obavljanjem poslova i primenom ovlašćenja bez službenih uniformi i oznaka, navodi se u saopštenju koje je dostavljeno medijima, a koje je potpisala Bojana Maksimović, načelnica Odeljenja komunalne milicije kraljevačke Gradske uprave.

Komunalna policija, a sada milicija, u Kraljevu postoji od 2012. godine i broji tridesetak zaposlenih. Do sada je najviše kazni izrekla za nepropisno parkiranje vozila gde se kazne kreću od 10.000 dinara za fizička lica do 50.000 dinara za pravno lice i 20.000 dinara za preduzetnike.

Istovremeno, kažnjavani su i građani koji su biciklama i motornim vozilima upravljali po trotoarima, pešačkim stazama i parkovskim površinama i to kaznama za fizička lica koje se kreću od 5 do 75 hiljada dinara, kao i vlasnici pasa koji su ljubimce šetali bez povoca, za šta je propisana novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara.

Građanima koji su nelegalno odlagali otpad na mestima koja za to nisu propisana, sledila je novčana kazna u iznosu od 20.000 dinara.

Prema novom Zakonu o komunalnoj miliciji, komunalni milicajci ubuduće mogu da proveravaju i identitet svedoka kršenja propisa, da izdaju prekršajni nalog, podnose zahteve za pokretanje prekršajnog postupka i zaustavljaju vozila.

Njima je od jula ove godine omogućeno i snimanje audio i video zapisa, ali i korišćenje sredstava za vezivanje i palice, kao i biber spreja, koji mogu da koriste u odbrani ili radi sprečavanja bekstva prekršilaca.

Zanimljivo je da je u Kraljevu još 1967. godine formirana Komunalna milicija i tada su na kraljevačkim ulicama radila samo dvojica milicionera, a njihova dužnost je bila da nesavesne građane, ali i preduzeća koja nisu poštovala Odluku o čistoći, prijave sudiji za prekršaje ili naplate kaznu na licu mesta.

(Kurir.rs/J.S)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...