Najnovije vesti

ČUDOTVORNA STAZA! PATRIJARH PAVLE JE OVUDA PROLAZIO I IZLEČIO SE OD TUBERKULOZE: Lekari mu predvideli samo nekoliko meseci života, a on se molio i doživeo isceljenje (FOTO)
Foto: RINA

kod gornje trepče

ČUDOTVORNA STAZA! PATRIJARH PAVLE JE OVUDA PROLAZIO I IZLEČIO SE OD TUBERKULOZE: Lekari mu predvideli samo nekoliko meseci života, a on se molio i doživeo isceljenje (FOTO)

Srbija

ČAČAK – Šumovita planinska staza nekad je bila jedini i najkraći put kojim su meštani Gornje Trepče stizali do manastira Vujan. Ali po svedčenju starih tuda je prolazio i najvoljeniji srpski patrijarh Pavle koji je ovde proveo deo svog monaškog života i u ovoj nadeleko poznatoj božijoj kući se izlečio od tuberkuloze 1946. godine.

foto: RINA

“Pričali su mi da je tim putem išao peške od manstira do lekara u banju Gornju Trepču. Mi smo kao deca ovuda prolazili i nadali se da ćemo ga možda sresti”, priča stari meštanin sela Gornja Trepča.

Iako su mu lekari predviđali samo nekoliko meseci života, tad iskušenik u manastiru Gojko Stojčević, a kasnije srpski patrijarh Pavle, doživeo je isceljenje. U znak zahvalnosti ručno je izrezbario mali drveni krst koji se i danas čuva u manastirskoj riznici kao svetinja.

foto: RINA

U ovom šumadijskom selu ponosni su što je patrijarh ozdravio upravo ovde i da se to ne bi zaboravilo meštani su pokrenuli inicijativu da se staza kojom je prolazio nazove po njemu – Staza patrijarha Pavla.

“To je staza zdravlja i staza isecelenja. Siguran sam da za Srbe ima simboličku vrednost. Treba da pratimo stazu patrijarhu Pavla i kao pojedinci i kao narod. Sama šetnja ovuda ima lekoviti značaj i daje mir”, kaže za RINU, meštanin Milinko Gojković.

foto: RINA

Staza koja spaja manastir Vujan i Atomsku banju Gornju Trepču dugačka je 4,5 kilometara i predstavlja prirodnu oazu na obroncima Vujna.

“Kad bi staza postala prohodna siguran sam da bi to još više upotpunilo naš sadržaj i pružilo gostima nezaboravno iskustvo. Neophodno je da se reše imovinsko pravni odnosi i onda da se krene sa radovima na obeležavanju”, izjavio je Slavko Milenković, direktor Atomske banje Gornja Trepča.

foto: RINA

Ali, dok staza ne bude prohodna do manastira Vujan može se stići samo Ibarskom magistralom.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...