POČELA GRADNJA SABORNOG HRAMA NA BAGDALI: Velika svečanost priređena u pravoslavnoj Eparhiji kruševačkoj (FOTO)
Foto: Eparhija kruševačka, Arhiva

na praznik Svetog Stefana Dečanskog

POČELA GRADNJA SABORNOG HRAMA NA BAGDALI: Velika svečanost priređena u pravoslavnoj Eparhiji kruševačkoj (FOTO)

Srbija -

Danas je na brdu Bagdala, iznad Kruševca, na praznik Svetog Stefana Dečanskog – Mratindan velikom svečanošću započela izgradnja vrlo značajnog pravoslavnog hrama, koji će imati saborni karakter za Eparhiju kruševačku.

foto: Kurir.rs/Ž.M.

Episkop kruševački gospodin dr David Perović osveštao je i postavioi kamen temeljac i Povelju u temelje novog hrama, koji će biti posvećen Svetom Arhangelu Mihailu i ostalim nebeskim silama bestelesnim, a po uzoru na manastir Svetih Arhangela kod Prizrena i održao prigodnu besedu.

foto: Kurir.rs/Ž.M.

U godini velikih jubileja, 800 godina autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve i 630 godina od Kosovskog boja, Eparhija kruševačka je pozvala verni narod grada Kruševca i okoline, kao i sve ljude dobre volje, da svojim prisustvom i molitvenim učešćem uveličaju svečani čin osvećenja i polaganja kamena temeljca i Povelje u temelje novog Sabornog hrama na Bagdali, koji će biti posvećen svetom Arhangelu Mihailu i ostalim nebeskim silama bestelesnim.

foto: Kurir.rs/Ž.M.

Čin je obavljen danas, 24. Novembra uz prisustvo Bratislava Gašića, direktora BIA, rukovodstva grada Kruševca i brojnih gostiju.

foto: Eparhija kruševačka, Arhiva

Saborni hram na Bagdali je treći, pored crkve Svetog Jovana i otonde posvećene Svetom Đorđu i Svetom Dimitriju, a gradiće se prilozima vernog naroda iz zemlje i rasejanja.

Pripremni radovi za polaganje kamena temeljca za ovaj kapitalni objekat Eparhije kruševačke poćeli su u ponedeljak, 18. novembra, a radove izvodi kruševačka kompanija "Tehnogradnja", već uveliko dokazana u izgradnji pravoslavnih crkava.

(Kurir.rs/Ž.M)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track