REGIONALNI FORUM MLADIH LIDERA! BRNABIĆEVA: Nije problem što mladi odlaze, već što se ne vraćaju u zemlju (VIDEO)
Foto: Printscreen/Tanjug

u novom sadu

REGIONALNI FORUM MLADIH LIDERA! BRNABIĆEVA: Nije problem što mladi odlaze, već što se ne vraćaju u zemlju (VIDEO)

Politika -

Premijerka Srbije Ana Brnabić učestvovala je danas na Regionalnom forumu mladih lidera koji se održava u Novom Sadu.

14.22 - Brnabić je rekla da je protiv dodatnih administracija, te da se zalaže za digitalizaciju i elektronsku upravu.

"Apsolutno isto kao da imate ljude, samo mnogo brže, transparentnije i bez mogućnosti korupcije", pojasnila je ona.

14.06 - Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je potrebno malo više kritičkog razmišljanja i shvatiti da li se region menja, promene dešavaju ili ne.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Političari donose odluke na osnovu javnog mnjenja, ali da u regionu ima mlađih političara koji hoće da donose hrabre odluke koje nisu u skladu sa mišljenjem širokih masa. Danas je normalno da premijer Rama dođe u Srbiju, da mi idemo u Albaniju. Do pre pet godina to je bio presedan. Veliki problem je što mi brzo gubimo pamćenje", rekla je Brnabićeva.

U tom smislu, podsetila je na poziv tadašnjeg premijera, sada predsednika Srbije Aleksandra Vučića, albanskom kolegi Ediju Rami da dođe u Beograd, što je, kako je navela, bilo prvi put da je premijer Albanije posetio Srbiju.

"I jedan i drugi su učini veliki iskorak i napravili tektonske promene, koje nama danas deluju prirodno. Treba da razumemo kakve su se promene desile u poslednjih pet godina i da nastavimo na taj način da menjamo naše zemlje", kazala je premijerka.

Podsetila je da pre šest godina nije bilo povoljne klime za Briselski sporazum, ali da je Aleksandar Vučić jedino budućnost video u dijalogu koji će voditi kompromisu i odlučio se na taj korak.

"Mislite da je bilo lako doneti Briselski sporazum? Hajde da vidimo šta je kompromisno rešenje, pre toga to je bila tabu tema. Razumete li kolika je to promena", upitala je ona.

Brnabićeva je rekla da je generacija političara spremna da menja stvari.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Mi previše pažnje posvećujemo tome šta se dešava u okviru EU, a ne šta se dešava u okviru naših zemalja i šta mi treba da promenimo", rekla je Brnabić.

Ona je kazala da ako EU izričito kaže da neće primtii Srbiju da se ništa u njenom poslu neće promeniti.

"Mi reforme sprovodimo zbog nas, zato što je to potrebno našim ljudma i našoj privredi", kazala je Brnabićeva.

Brnabić je rekla da je dobro da mladi odlaze, ali da je loše ako se ne vraćaju u svoju zemlju.

"Imamo odličnu saradnju u silicijumskoj dolini u kojoj su mladi iz Srbije. Ja ću sledeće nedelje ići u SAD sa investicionim fondovima koje su oni organizovali. Važno je da nađemo mehanizam koji će pomoći ljudima koji žele da se vrate, a verujte da ih ima ali ne znaju kako da počnu kad se vrate", kazala je ona.

foto: Prinscreen/Tanjug

13.45 - Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev da veruje da radi za nove generacije, mlade i decu.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

"Nije poenta samo da budemo članica EU, već da se reformišemo. Ovog trenutka kada kažemo da smo razočarani Makronovom odlukom, ali želimo da nas ova motivacija vodi kako bismo bili efikasniji u transformisanju društva. Inicijativa mali Šengen ubrzava ekonomski razvoj i njen cilj je da pošaljemo poruku da možemo da učinimo više i to sami. Mogu da vam potvrdim da je proteklih godina regija sarađivala", rekao je Zaev.

On je dodao da je region delio iskustva, te da je izgrađeno vidljivo prijateljstvo u regionu.

"Šta će se dogoditi u narednih deset godina će zavisiti od nas. Nisam zadovoljan činjenicom da 80 odsto vremena naših kamiona čeka na granicama", rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima, region Balkana ima prednosti, jer ima potencijale koji se moraju iskoristiti kroz transformaciju.

"Kada je EU nastala nastalo je pomirenje Nemačke i Francuske. Trenutno kada zapadnoevropske zemlje smatraju istoriju svojim ponosom, ali shvataju da je to osnov za izgradnju budućnosti. Pod pritiskom budućnosti mi se ozbiljno transformišemo imajući u vidu mentalitet, stanje svesti", rekao je Zaev.

Kazao je da će mladi koji odu na zapad biti bogatiji, ali neće biti srećni, te da mladi moraju biti pokretači promena u regionu.

"Većina mladih koji razmišljaju da li da odu ili ostanu, ako odu imaće više novca ali neće napredovati i biti srećni. kod kuće će biti srećni i imaće mogućnost da budu deo promene. Svi mladi i obrazovani ljudi znaju da je ovo period velikih promena", ocenio je Zaev.

13.04 - Zamenica generalnog sekretara Saveta za regionalnu saradnju Tanja Miščević, govoreći o preprekama za regionalnu saradnju, naglasila je da je suština da ona doprinese prevazilaženju sukoba.

"Poenta regionalne integracije je da svako od nas ima koristi od toga. To nije ništa ružno, već važno. Da koristi i interesa imaju i država i pojedinac“, rekla je Miščević.

Ona je navela da Savet za regionalnu saradnju realizuje nekoliko projekata, koji se bave mladima i njihovim uključivanjem u kreiranje politika.

"Bavimo se unapređenjem i njihovim pozicioniranjem na tržištu rada, kao i njihovom participacijom u političkom životu. Mi smo kao organizacija zainteresovani da doprinesemo svim inicijativama koje će poboljšati regionalnu saradnju, pa i da doprinesemo 'malom Šengenu'", rekla je Miščevićeva.

12.50 - Počela poslednja sesija na Forumu.

Osim nje na završnoj plenarnoj sednici učestvovuje premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

Forum je počeo u petak, a njegovom otvaranju prisustvovali su predsednici Srbije, Slovenije i Severne Makedonije Aleksandar Vučić, Borut Pahor i Stevo Pendarovski.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track