Najnovije vesti

SRAMAN GRAFIT NA NOVOSADSKOM KEJU ŽRTAVA RACIJE: Na mestu stradanja pored spomenika Porodica nacrtali kukaste krstove
Foto: 021.rs

nacizam

SRAMAN GRAFIT NA NOVOSADSKOM KEJU ŽRTAVA RACIJE: Na mestu stradanja pored spomenika Porodica nacrtali kukaste krstove

Srbija
17:09h

Na Keju žrtava racije, na zidiću kod Spomenika "Porodica", nepoznati počinioci nacrtali su kukasti krst i precrtali poruku zahvalnosti partizanima i Crvenoj armiji.

foto: 021.rs

Kukasti krstovi i različite poruke mržnje pojavili su se i duž keja prema zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu. Ispisane su i poruke poput "Smrt komuni", "Stop paradi" i "Živeo kralj". "Krov nad glavom": Antisemiti su se osmelili Združena akcija "Krov nad glavom" najoštrije je osudila pojavu nacističke simbolike na Keju žrtava racije.  

foto: 021.rs

"Šovinisti i antisemiti su se osmelili do te mere da su počeli da skrnave mesta stradanja hiljade Jevreja, Srba, Roma i antifašista. Svastike se pojavljuju na zidovima širom grada. Potrebno je napomenuti da se iste grupe stavljaju u službu profita kada zajedno sa izvršiteljima dolaze da plene imovinu građana i kada napadaju članove naše organizacije na ulicama Novog Sada. Lokalna i državna vlast, koja rehabilituje ratne zločince, diže spomenike hortijevcima, četnicima i folksdojčerima svesno jača ove grupe i tendencije koje za krajnji cilj imaju da očuvaju i prodube postojeće nejednakosti i nepravdu u našem društvu", reagovali su u inicijativi na pojavu grafita mržnje u Novom Sadu.  

foto: 021.rs

Podsetimo, grafit "Smrt komuni" nedavno se pojavio i na zgradi Filozofskog fakulteta. Takođe, neonacističke i antisemitske poruke pisane su na Satelitu u avgustu, a na Detelinari je u septembru osvanuo grafit mržnje protiv Hrvata i Albanaca. (Kurir.rs/021.rs.D.P.Kovačević)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...