Najnovije vesti

SLAVLJE U LESKOVAČKOM PORODILIŠTU: Mama Anita rodila deliju Jovana od 5,2 kilograma, dan posle krsne slave Jovanjdana!
Foto: jugmedia.rs

prozvali ga mali princ

SLAVLJE U LESKOVAČKOM PORODILIŠTU: Mama Anita rodila deliju Jovana od 5,2 kilograma, dan posle krsne slave Jovanjdana!

Srbija
18:29h

Skoro 24 sata posle, u leskovačkom porodilištu još se smenjuju radost i šok, stanje u koje ih je neočekivano uveo novorođeni dečak Jovan od, čak, 5,2 kilograma, koga ovde i sestre i babice zovu malim princem. To nije prva beba sa tom težinom, budući da su se tokom prošle godine rodile tri bebe teže od 5 kilogama, od kojih jedna 5 kilograma i 460 grama, ali ova beba je došla kao melem na ranu jer se posle njega rodilo još 7 beba, što se retko dešava.

foto: jugmedia.rs

A beba, zdrava, sa dvema desetkama pri porođaju, velika i uhranjena kao da je stara dva meseca, ponaša se zaista kao pravi princ. Razbaškario se u krevetiću pored majke i bez plača podnosi pažnju radoznalih, kao da mu pripada, navodi Jugmedia.rs.

Njega je juče u 12.30 sati na svet donela Anita Stanković (33) iz sela Donje Konjuvce u opštini Bojnik, automehaničar po obrazovanju, ali bez posla. Njoj i njenom surpugu Ivanu to je treće dete, treći sin.

„Išli smo na treće nadajući se da će biti žensko, ali, eto, nije htelo. Razočaranje je trajalo samo minut i ništa više. Važno je da su nam deca zdrava i srećna“, priča mlada majka dok privija svoje najmlađe dete uz grudi.

Dečaku su dali ime po svojoj krsnoj slavi – Sveti Jovan, budući da se rodio dan nakon što su ispratili poslednje goste.

Ipak, kaže da je još u šoku, kao i babice i sestre i njen suprug.

foto: jugmedia.rs

„Znala sam da je veliki, rekli su mi, ali nisam znala da je težak 5 kilograma i 200 grama. Na sreću, nije me mnogo namučio. U porodilište sam ušla u 11,15 sati i očas se porodila. Imala sam sreću da sam naišla na dobar tim“, priča.

I stariji sinovi, Andrej (4) i Đorđe (2,5) bili su teški pri porođaju, iznad četiri kilograma.

Porodili su je ginekolog Zoran Cakić i babica Dragana Manev.

„Ultrazvukom ne može da se odredi tačna težina, mada se videlo da je beba krupna. Došla je sa velikom dilatacijom, ali to nije pravilo da će porađaj ići glatko. Vrlo često se namučimo, ali ovoga puta je zaista išlo sve onako školski, žena je sarađivala, mi smo radili svoj posao“, priča mlada babica.

U 2019. godini 132 bebe manje, a bilo bi još manje da nema višerotkinja sa četvoro i više dece

U leskovačkom porodilištu se poslednjih godina rađaju vrlo krupne bebe, i dečaci i devojčice, uglavnom preko 4 kilograma, ali se rađaju i preko 5. Samo u prošloj godini rodile su se dve bebe od 5,2 kilogama, a treća žena, koju je porodila Slađana Stojanović, načelnica Službe ginekologije i akušerstva, rodila je bebu od 5 kilograma i 460 grama, što je rekord u poslednjih 10 godina u porodilištu Opšte bolnice Leskovac.

foto: jugmedia.rs

„Ja radim šest godina i meni je prvi put da dočekam ovako tešku bebu. Verujte, toliko sam bila srećna i šokirana da strah uopšte nisam osetila“, priča babica Manev.

Majka Anita Stanković, jake telesne građe, veoma je ozbiljna za svoje godine i osmeh joj se teško izvlači.

„Smejala bih se ja, ali verujte, još sam u šoku. A šok je nastupio kada su mi rekli koliko je težak moj Jovan. Treba mi vreme da se smirim“, priča.

Jovan ne plače, osim kada je gladan.

Majka je dala pisanu saglasnost za objavljivanje njene bebe na Jugmedi i Blicu „A kada zaplače, trese se celo porodilište“, dobacuje babica koja već ume da priča sa malim princom i da mu izmami nešto što liči na poluosmeh, dok dežurna sestra kaže da mu jedva navlači benkice za novorođenčad jer ih je prerasao još u majčinom stomaku.

Anita se porodila prirodnim putem, uz jedan mali neophodan rez. Istoga dana su se još četiri žene porodile na isti način, a tri putem carskog reza. Inače, na prste jedne ruke mogu se izborajati dani sa 8, maksimalno 10 porođaja u leskovačkom porodilištu tokom godine.

(Kurir.rs/Jugmedia.rs, M.Ivanović)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...