PANIKA U VRANJU! SUD ZATVOREN, SUDIJA SUDIO S KORONOM: Doneo virus sa osmomartovskog putovanja u Prag s koleginicama!
Sud neće raditi 28 dana... Osnovni sud Vranje, Foto: Kurir, Privatna Arhiva

GRAD SE USKOMEŠAO ZBOG ZARAŽENOG

PANIKA U VRANJU! SUD ZATVOREN, SUDIJA SUDIO S KORONOM: Doneo virus sa osmomartovskog putovanja u Prag s koleginicama!

Srbija -

Drama: Zaraženi je potom dolazio na posao dok mu nije otkrivena bolest. U izolaciji 28 dana svi iz zgrade suda i porodica

Šezdesettrogodišnji sudija iz Vranja prvi je zaraženi koronavirusom u ovom gradu, zvanično su potvrdili stručnjaci Zavoda za javno zdravlje.

Oboleli sudija hospitalizovan je u Kliničkom centru u Nišu i u dobrom je i stabilnom stanju, potvrdila je njegova porodica, koja je u kućnoj izolaciji.

Uživao u Pragu pa došao  na posao... Zaraženi sudija
Uživao u Pragu pa došao na posao... Zaraženi sudijafoto: Kurir, Privatna Arhiva

Put u Češku

Po svemu sudeći, sudija se zarazio između 5. i 11. marta, kad je bio na osmomartovskom putovanju u Češkoj, a potom je dolazio na posao dok nije otkrio da ima koronu. Svi zaposleni u Osnovnom sudu u Vranju stavljeni su u kućnu izolaciju na 28 dana. Sud je zatvoren i u tom periodu neće raditi. - Nije imao nikakve simptome koji ukazuju na koronavirus. Nije kijao niti je imao suvi kašalj. Iz Češke se vratio bez ikakvih tegoba. Normalno je radio. Nekoliko dana kasnije nakon dolaska s posla dobio je temperaturu 37,2, pa 37,5. Čak su i lekari potvrđivali da on nema nikakve simptome koronavirusa - ispričala nam je žena koja se javila na fiksni telefon u domu zaraženog sudije, ne želeći da kaže ko je, već samo da je član porodice.

Na insistiranje porodice, kako kaže, sudija je testiran na koronu. - Od kada je stigao rezultat u kućnoj smo izolaciji, stresno je, ali smo razumni i svesni situacije. Zasad niko od nas nema simptome virusa - kazala nam je ukućanka.

Inače, sin obolelog je advokat, a ćerka radi u pravobranilaštvu. - Ukoliko se pojavi bilo šta od simptoma, testiraćemo se - kažu u sudijinoj porodici.

Sudija je na društvenim mrežama iintenzivno objavljivao fotografije iz Praga i Karlovih Vari, gde je bio u društvu žena za koje se pretpostavlja da su radnice suda.

Preduzete sve mere

Na sednici kriznog štaba za suzbijanje širenja koronavirusa na teritoriji grada Vranja rečeno je da je već obavljena opsežna epidemiološka anketa. - Analiziraju se svi kontakti koje je zaraženi imao, tako da su svi u kućnoj izolaciji. Izvršena je dezinfekcija Osnovnog suda u Vranju. Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje u Vranju imaće punu podršku lokalne samouprave u vršenju kontrole daljeg širenja virusa - rekao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

UKRATKO PO SRBIJI

VIRUS U 14 GRADOVA

  • Na severu Kosova i Metohije nema obolelih
  • Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine leči se sedam pacijenata, od čega su dva u boljem opštem stanju i praktično u fazi oporavka, dok su tri smeštena u jedinici intenzivnog lečenja, uz primenu mehaničke
  • ventilacije, a jedan od njih je i dalje u kritičnom stanju, izjavila je direktorka KCV prof. dr Edita Stokić
  • Tri pacijenta za koje se osnovano sumnja da imaju upalu pluća izazvanu koronavirusom leže u Opštoj bolnici u Čačku
  • Kovid-19 je prisutan u 14 gradova Srbije

Zaraženi frizer iz Niša

GAZI ME TEMPERATURA, AL‘ SAM POZITIVAC

foto: Privatna Arhiva

Frizer iz Niša koji je pre nekoliko dana na Tviteru obavestio javnost da je zaražen juče je napisao da se trudi da bude pozitivan uprkos temperaturi koja ga „gazi“. - Koronavirus, dan četvrti. Stanje bez promena, rođaci, ova temperatura gazi. Bukvalno oka nisam sklopio, kašalj nije intenzivan, problem s disanjem takođe, tako da nisam išao na kliniku, nadam se i da neću nikad. Nisam sjajno, ali da kukam nema vajde, samo pozitivna energija, volim vas sve - napisao je ovaj Nišlija.

I dok se mnogi ponašaju neodgovorno, ovaj Nišlija je pre nekoliko dana napisao na Tviteru da je prethodnih dana šišao dosta stranaca, te da je verovatno od neke mušterije pokupio zarazu, kao i da je na kućnom lečenju i da pije vitamine. On je rekao i da se oseća slično kao da ima grip.

Uhvaćeni

PRODAVALI MASKE PO 15 PUTA VIŠOJ CENI

foto: Shutterstock

D. P. i I. B. uhapšeni su jer su zbog preprodaje maski putem sajta Kupujem-prodajem nudili zaštitne maske po 15 puta većoj ceni. Oni se terete za krivično delo nedozvoljene trgovine, određen je pritvor do 30 dana D. P, a I. B kućni pritvor s nanogicom uz zabranu da tokom sprovođenja mere koristi internet.

Oboleli bili u BiH i Češkoj

DOŠLA I NA ZLATIBOR

foto: Nebojša Mandić

Na teritoriji Zlatiborskog okruga potvrđena su prva dva slučaja infekcije, osobe su s teritorije Užica i opštine Čajetina. Oni su prethodnih 14 dana bili u inostranstvu (BiH i Češka), a imali su blagu kliničku sliku (povišena temperatura i suv kašalj). U toku je epidemiološko istraživanje njihovih kontakata - saopštio je Zavod za javno zdravlje Užice. Kako Kurir saznaje, jedna osoba je sa Zlatibora, a obe su na Klinici za infektivne bolesti u Beogradu.

Z. Š.

Kurir.rs/ ekipa kurira Foto: Kurir, Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track