Gradonačelnik Laban: Opremili smo se dobro, ali ostanite u svojim kućama, sačuvajte život!
Foto: Dejan Malgurski

Prvi čovek Subotice uputio važnu poruku

Gradonačelnik Laban: Opremili smo se dobro, ali ostanite u svojim kućama, sačuvajte život!

Srbija -

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban povrdio je da se svi ljudi koji su hospitalizovani iz Subotice zbgo zaraze KOVID- 19 nalaze u stabilnom zdravstvenom stanju, kao I da sve zdravstvene ustanove preduzimaju sve aktivnosti u svojoj nadležnosti.

  • Od prvog indeksnog slučaja sa KOVID19 infekcijom 06.marta 2020. godine, do danas, dakle zaključno sa 31.martom, na teritoriji grada Subotice imamo 15 osoba pozitivnih na KOVID-19. Ono što je značajno je da nije inficiran nijedan zdravstveni radnik. Svi pacijenti bili su primljeni i zbrinuti uz poštovanje svih propisanih Protokola za bezbednost osoblja i drugih pacijenata. Povećanje broja potvrđenih slučajeva potpuno je očekivano u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju, obzirom da se nalazimo u četvrtoj nedelji epidemije, i za sada nije zabrinjavajuća – smatra Laban, koji je I Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije.

On ističe da su opšta bolnica, Dom zdravlja i Zavod za zaštitu zdravlja Subotica, opremljeni su svim potrebnim materijalom i zaštitnim sredstvima za aktivnosti koje su im zadate.

  • Ono što mogu da kažem vezano za trenutnu epidemiološku situaciju u našem gradu je da sva uzorkovanja na Kovid 19 sa teritorije našeg grada radi samo Zavod za javno zdravlje Subotica kod onih koji imaju kliničku sliku, a po zahtevu bolnice, i u skladu sa epidemiološkim i kliničkim kriterijumima. Sva uzorkovanja rade se u skladu sa nalogom i uputstvima Ministarstva zdravlja – rekao je Laban I naglasio da je “za tačan broj obolelih i hospitalizovanih jedini relavantan izvor informacija Ministarstvo zdravlja, a da su različite i oprečne informacije o licima koja su zaražena, njihovim aktivnostima i kontaktima u proteklom periodu u ovako delikatnoj situaciji izuzetno su opasne”.

On je napomenuo da je u uslovima proglašenog vanrednog stanja apsolutni imperativ da građani dobiju isključivo proverene i tačne informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti izazvane virusom.

  • Molim još jednom građane da ne šire paniku i dezinformacije vezano za broj obolelih i njihovo zdravstveno stanje, a medije molim da nam u ovoj borbi sa nevidljivim neprijateljem pomognu na taj način što će sve neophodne informacije koje su vezane za zdravstveno stanje pacijenata sa teritorije našeg grada i epidemiološku situaciju potražiti od nadležnih republičkih institucija, pre svega ministarstva i relevantnih predstavnika zdravstvenih ustanova koji svakodnevno obaveštavaju medije i građane o stanju i situaciji vezano za Kovid 19. Bez obzira o kom broju obolelih ili potencijalno obolelih se radi, svi treba da se ponašamo prema preporukama koje su nam date i da u skladu sa tim ostanemo u svojim kućama, da se ne družimo po zgradama i parkovima i imamo što manje socijalnih kontakata, kako bismo ovu bitku što pre dobili. Ostanite u svojim kućama, sačuvajte život! – poručio je gradonačelnik Subotice.

(Foto: Dejan Malgurski)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track