NEOBIČAN URANAK: Dok je Palić bio potpuno prazan, u jednom domu slavio se Prvi maj - KAO NEKADA
Foto: Kurir / N.H.

Prvomajski retro uranak

NEOBIČAN URANAK: Dok je Palić bio potpuno prazan, u jednom domu slavio se Prvi maj - KAO NEKADA

Srbija -

PALIĆ – Prvomajski uranak na Palicu slavi se decenijama, a pamti se da je 1988. i 1997.godina rekordna po broju posetilaca, kada je za dva prvomajska dana, pored obale jezera bilo oko 100.000 posetilaca. Ove godine je obala jezera Palić prazna, bez automobila i ljudi, zbog epidemijskog stanja i zabrane kretanja. Palić je bio potpuno prazan, a oni koji tradicionalno organizuju proslavu Prvog maja, uputili su poruku, da se Prvi maj proslavi bez javnih okupljanja.

foto: Kurir / N.H.

Zbog epidemijske situacije i zabrane kretanja, korisnici Gerontološkog centra Subotica dobili su ove godine poseban retro prvomajski uranak, koje im je u ustanovi organizovalo rukovodstvo, kako bi osetili duh prvomajskog uranka.

foto: Kurir / N.H.

Nekoliko stotina korisnika Gerontološkog centra, danas za Prvi maj su imali priliku da popiju kafu, na improvizovanom Ženskom štrandu, koji je postavljen u kafiću Doma “Dudova šuma”, da se počaste u “Maloj gostioni”, tačnije biblioteci Ustanove, uz snimak tamburaškog koncerta, zaslade slatkišima i voćnim poslasticama sa štandova, koji su bili postavljeni duž hodnika odnosno “šetališta”, da se druže na Muškom štrandu, koji je takođe dobio svoje mestu u prostorijama doma. Sve je bilo u duhu improvizovane dobre atmosfere prvomajskih prazničnih događaja na jezeru, oko kojeg su stoletna stabla hrasta i ambijent za druženja i roštiljanja.

foto: Kurir / N.H.

Na bezbednoj udaljenosti u gerontološkim prostorijama, mogli su da se dive životinjama iz Palićkog Zoo vrta, odnosno postavci male izložbe, dok im se u daljini smešio pejzaž Vinarije Zvonko Bogdan, Majkin salaš i drugi motivi Palića, prikazani kroz retro izložbu postavljenu u prostorijama ustanove, a to sve dok su čekali početak čuvene Prvomajske regate.

foto: Kurir / N.H.

Za dobrodošlicu i dobro raspoloženje bila je zadužena korisnica koja je svirala na sintisajzeru poznate šlagere iz '60-ih.

-Dok uslovi ne omoguće izlaske iz ustanove, ovo je bio jedini način da korisnici „posete“ mesta koja su im draga, a trenutno nedostupna. Evocirali smo zajedno kako se lane proslavljao Prvi maj. Svi bitniji datumi u Gerontološkom praznujemo, kao u velikoj porodici, gde zaposleni i korisnici zajedno slave i razmenjuju pozitivnu energiju, a to samo koristi njihovom zdravlju u svakom pogledu, kaže za Kurir direktor Ustanove dr Nenad Ivanišević.

foto: Kurir / N.H.

Ivanišević je najavio da će bez kontakata sa ljudima spolja obeležiti i 9. maj, Dan pobede nad fašizmom.

foto: Kurir / N.H.

Gerontološki centar Subotice nije imao problema tokom epidemije, izbegli su zaraze u ustanovi, korisnici su ostali zdravi, a kako je Ivanišević rekao, to su postigli, jer su od pocetka primenili sve mere vlade i hermetički zatvorili ustanovu.

1 / 4 Foto: Kurir / N.H.

Kurir/N.H.

Foto: N.H.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track