SREDSTVOM ZA HLORISANJE DEZINFIKUJU ULICE: Loznički Vodovod u borbi protiv koronavirusa
Foto: T. Ilić

TREĆI DAN ZAREDOM NEMA POZITIVNIH NA KORONU

SREDSTVOM ZA HLORISANJE DEZINFIKUJU ULICE: Loznički Vodovod u borbi protiv koronavirusa

Srbija -

Jedna od najvažnijih mera na sprečavanju širenja epidemije koronavirusa je dezinfekcija javnih površina, ulica, trotoara i parkova, a u Loznici su za to ‘’oružje’’ dobili iz ovdašnjeg JP ‘’Vodovod i kanalizacija’’.

‘’Vodovod’’ proizvodi petoprocentni natrijum-hipohlorit za hlorisanje vode, ali se može koristiti i kao dezinfekciono sredstvo što se sada obilato radi.

Oni natrijum-hipohlorit daju ovdašnjem KJP ‘’Naš dom’’ zaduženom za masovnu dezinfekciju ulica po gradu i van njega čiji radnici su, čineći to više puta, do sada prešli veliku kilometražu.

foto: T. Ilić

‘’Vodovod’’ može dnevno da proizvede oko hiljadu litara natrijum-hipohlorita, njegove potrebe su znatno manje, a pošto to jedinjenje ukoliko duže ‘’stoji’’ gubi svojstva za dezinfekciju prave ga prema traženoj količini. Osim ‘’Našem domu’’ daju ga lozničkoj Opštoj bolnici, domu zdravlja i svima kojima je ono potrebno.

U preduzeću kažu da je to njihov poklon gradskoj upravi, koja ne mora ovo sredstvo da kupuje, i pomoć u borbi protiv kovida-19 kao i da će nastaviti da prave natrijum-hipohlorit dokle bude bilo potrebe za ovakvim dezinfikovanjem javnih površina. Loznica je najpre dezinfikovanje na otvorenom sprovodila koristeći cisternu, a poslednjih mesec dana to čini upotrebljavajući atomizer koji baca veliku lepezu, tako da tokom policijskog časa dezinfikuju veliki broj ulica u Loznici, Lešnici, Banji Koviljači i drugim naseljima u lozničkom kraju. Inače, natrijum-hipohlorit se najčešće upotrebljava za prečišćavanje vode, ali i za čišćenje površina i dezinfikuje isto kao i hlor.

foto: T. Ilić

Dobra vest je da treći dan zaredom u Loznici nema novih osoba pozitivnih na koronavirus i taj broj je za sada ostao na 37 evidentiranih. U Mačvanskom okrugu ukupno je pozitivno 129 osoba, najviše u Šapcu njih 71, a pod zdravstvenim nadzorom je 465 građana.

T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track