VRANJE: Evidentirane još 34 osobe koje su pozitivne na kovid 19
Foto: Kurir/ T.S.

korona bilans

VRANJE: Evidentirane još 34 osobe koje su pozitivne na kovid 19

Srbija -

U Vranju su od jutros evidentirane još 34 osobe koje su pozitivne na kovid 19. Od tog broja je 12 radnika fabrike nameštaja "Dodić" koja je prošle srede obustavila rad kada su evidentirani prvi oboleli među zaposlenima.

Zavod za javno zdravlje u Vranju poslao je 280 uzoraka na analizu, odgovoreno je na 275 i očekuju se rezultati za preostalih pet uzoraka. Prema rečima epidemiologa u većini slučajeva radi se o blažim kliničkim slikama, ili asimptomatskim pacijentima. Dva pacijenta su odranije hospitalizovana u Nišu, dok su dve osobe sa srednje teškom slikom u kovid bolnici 2, koja je zbog novonastale situacije ponovo otvorena.

foto: Kurir/ T.S.

Prema najnovijim zvaničnim podacima korona virusom je zaražena i jedna radnica Fabrike obuće „Geoks“. Kod nje je potvrđeno prisustvo kovida 19. Zbog toga je fabrika obustavila rad.

Prema nezvaničnim saznanjima Kurira, obolelih ima i u drugim fabrikama, kao i u jednom frizerskom salonu i trgovinskoj radnji u Vranju.

U ovom trenutku vranjski epidemiolozi kažu da je najvažnija hitna hospitalizacija, stroge mere izolacije odmah po saznanju samih obolelih da su pozitivni, a to je i obaveza poslodavaca u čijim firmama ima pozitivnih na koronavirus.

foto: Kurir/ T.S.

"Kada saznaju da im je neko oboleo iz porodice od tog momenta za njih važi 14 dana izolacije. Strogo nošenje maski unutar zatvorenih prostora posebno za osetljive kategorije starije osobe, hronične bolesnike da maske nose i na otvorenom, a ostali u zatvorenom prostoru. Stroga distanca od dva metra rastojanja nevezano da li ljudi nose maske ili ne. Pranje ruku, izbegavanje okupljanja među omladinom u gradu. Kod nas je epidemijski proces i dok se sve to ne smiri mora da se poštuju mere u svim trgovinskim objektima u poštama bankama, firmama.", ističe epidemiolog dr Slađan Stanković.

On dodaje da su i poslodavci dužni da kontrolišu u svojim firmama sprovođenje tih mera. "Ispitivanjem smo obuhvatili sve koji imaju simptome, testiramo kontakate i one koji nemaju simptome, sve obuhvatamo da sprečimo širenje infekcije ", ističe dr Stanković.

foto: Printscreen/ Vranjska

Kurir.rs/T.S./Foto: Kurir/T.S./Printscreen Vranjska

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track