UNIŠTITI OVO MESTO U SRPSKOJ KUĆI SMATRANO JE ZA VELIKI GREH: Ognjište u Vukovoj kući napravio je deda Joksim (FOTO)
Foto: Kurir/ T.Ilić

Najstariji predmet lozničkog Centra za kulturu

UNIŠTITI OVO MESTO U SRPSKOJ KUĆI SMATRANO JE ZA VELIKI GREH: Ognjište u Vukovoj kući napravio je deda Joksim (FOTO)

Srbija -

TRŠIĆ - Bezbroj turista prošlo je kroz Vukovu spomen-kuću u Tršiću, ali dok su razgledali njenu unutrašnjoj i slušali od vodiča priču o Vuku Stefanoviću Karadžiću, reformatoru našeg jezika, nisu znali da je njeno ognjište najstariji predmet lozničkog Centra za kulturu ‘’Vuk Karadžić’’.

foto: Centar za kulturu Loznica

U okviru projekta “Muzejske priče” ustanova je nedavno predstavila svoj najstariji predmet. Kako je navedeno, meštani Tršića sačuvali su uspomenu na mesto Vukovog ognjišta skoro čitav jedan vek, odnosno od 1813. kada je porušena poslednja kuća Vukovog oca Stevana, do 1897. kada su Tršićani na mestu gde je bilo Vukovo ognjište postavili veliki drveni krst i prilikom obrade zemlje ga zaobilazili.

Ognjište u Vukovoj kući napravio je Vukov deda Joksim kada se doselio u Tršić. Ognjište je, inače, bilo centralno mesto u kući. Na njemu se pripremala hrana, ukućani su pored njega jeli, primali goste, dogovarali se i prenosili jedni drugima znanja i verovanja, uz njega se okupljali i guslali. Za svaku porodicu predstavljalo je simbol njenog neprekinutog trajanja na jednom mestu, a verovalo se da su duše predaka sa njim povezane pa se ognjište izuzetno mnogo poštovalo, toliko da su se ljudi u njega zaklinjali.

foto: Kurir/ T.Ilić

Uništiti nečije ognjište smatrano je za veliki greh čak i kada porodica tu više nije živela i ognjište nije imalo funkciju. Rodna kuća Vuka Karadžića uništavana je nekoliko puta tokom Prvog srpskog ustanka, tako da nije sačuvan nijedan njen deo.

Kada su graditelji kopali temelje za Vukovu spomen - kuću pronašli su delove starog ognjišta, verige i vatralj, kasnije su postali deo stalne izložbene postavke, kao i delove njenih temelja. Početkom prošloga veka pokrenuta je inicijativa za obnovu Vukove kuće koja je sagrađena sa podrumom ozidanim kamenom i iznad njega sa dve prostorije.

Osveštana je i svečano otvorena 17. septembra 1933. na inicijativu članova Odbora za podizanje spomen obeležja Vuku Stefanoviću Karadžiću, a Vukova spomen - kuća prvi je muzej na otvorenom u Kraljevini Jugoslaviji. U njenom dvorištu održan je iste godine prvi Vukov sabor, najstarija kulturna manifestacija koja se i danas svakog septembra, u nedelju uoči Male Gospojine, održava na saborištu u Tršiću.

foto: Kurir/ T.Ilić

Kurir.rs, T.Ilić/ Foto: Kurir/ T.Ilić, Centar za kulturu Loznica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja