NOVI PROBLEMI U LOZNICI: Ponovo kiša tera vodu iz rečnih korita
Foto: T.Ilić

NOVI PROBLEMI U LOZNICI: Ponovo kiša tera vodu iz rečnih korita

Srbija -

Nova kiša donela je nove probleme u lozničkom kraju gde su bujični potoci i rečice ponovo podivljali. Štira je opet napustila korito u prigradskom selu Voćnjak, zbog čega je saobraćaj ka Zajači privremeno u prekidu, a i u samom gradu je zatvoren na kraćoj deonici na Banjskom putu.

Prema informacijama iz KJP ’’Naš dom’’ od jutros dva bagera rade kod železničkog mosta na Štiri na uklanjanju nanosa, gde je kraj uređenog korita i oduvek usko grlo koje usporava njen protok. U Voćnjaku je Štira ponovo tekla po putu Loznica- Vočnjak - Zajača, ali je angažovana mehanizacija i urađeni su nasipi tako da se voda povukla sa većeg dela ove saobraćajnice. Probleme prave uglavnom bujične vode koje izađu iz korita pa se posle nekog vremena povuku. Sa bujicama se bore u Paskovcu, Trbušnici i Tršiću gde je Žeravija ponovo poplavila saborište.

U Milini je nabujala istoimena reka, a probleme pravi i nizvodno u selima Joševa i Jadranska Lešnica. Stanovnici prigradskog naselja Gradilište postavili su vreće sa peskom na kapiji nekadašnje ’’Viskoze’’ odakle je voda počela da prodire i za sada su uspeli da je zaustave. Prema podacima Gradskog štaba za vanredne situacije situacija jeste ozbiljna, ali je ’’pod kontrolom’’. Sedam ekipa Gradskog štaba je na terenu, osam bagera rade na Štiri, Koreniti, Trbušnici i Žeraviji, četiri kamiona sa vrećama punim peska odlaze na kritične tačke, a stanje prate i tri ekipe ’’Srbija voda“. Situacija se prati neprekidno i reaguje po potrebi, kažu iz Štaba.

1 / 6 Foto: T.Ilić

- Jutros je bilo gadno, ali dođe bager pa je Štira koliko-toliko zauzdana. Išla je po regionalnom putu, sada plavi njive, ali u dvorišta nije ušla kao pre sedam dana. Problem je što kiša ne staje, kažu da će padati i tokom noći tako da ćemo videti šta će biti. Pre nekoliko dana je voda protutnjala i odnela gomilu granja i smeća, ali ga i sada nosi – kaže jedna starija žena iz Voćnjaka koja je izašla da ’’osmotri situaciju’’.

Prema podacima lozničke hidrometeorološke stanice u Loznici kiša pada od 2,40 jutros i do podneva je palo 40,4 litra po metru kvadratnom, dok se pre sedam dana sručilo 60 litara. Prosečna količina padavina za ceo mesec jun je oko sto litara, a do jutros je ovoga juna palo 165 litra i još pada. Tako neki Lozničane prve dane leta provode u čizmama i bore se sa poplavama, a svi se nadaju da ovo nije najava reprize 2014. godine.

(Kurir.rs / T.Ilić / Foto: T.Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track