KIKINĐANI TVRDE, NOVI TALAS ZARAZE STIGAO IZ PRESTONICE: Prvi novooboleli virus importovali iz Beograda
Foto: Kurir/S.U.

dr Tatjana Karać, epidemiolog kikindskog Zavoda za javno zdravlje

KIKINĐANI TVRDE, NOVI TALAS ZARAZE STIGAO IZ PRESTONICE: Prvi novooboleli virus importovali iz Beograda

Srbija -

KIKINDA - Nakon više od dva meseca, krajem juna, koronavirus vratio se u Kikindu. Broj novozaraženih konstantno raste. U poslednja 24 sata, PCR metodom, registrovano je šestoro novozaraženih Kikinđana.

Očekuje se dalje pogoršanje epidemiološke situacije i porast broja obolelih. To je Kuriru potvrdila dr Tatjana Karać, epidemiolog kikindskog Zavoda za javno zdravlje. Poznato je i kako se u grad, koji je dugo odolevao novom, letnjem korona talasu, proširila zaraza:

foto: Kurir/S.U.

- Novi talas zaraze stigao iz prestonice. Svi prvi novooboleli, virus su importovali iz Beograda - kazala je dr Karać i ocenila da je epidemiološka situacija u Kikindi i Severnobanatskom okrugu nesigurna sa tendencijom pogoršanja. Na području Kikinde trenutno je aktivan 71 kovid aktivan slučaj, dok 81 pacijent u Severnobanatskom okrugu ima koronavirus:

foto: Kurir/S.U.

- Od novog naleta koronavirusa, koji je započeo krajem juna, u Severnobaatskom okrugu je obolela 91 osoba, od kojih je 80 sa teritorije Kikinde. Od tog broja, osam osoba je izlečeno. Sedmoro izlečenih pacijenata je sa područja grada Kikinde, dok je dvoje, nažalost, preminulo. Većina pacijenata iz Kikinde, njih 42, nalazi se na kućnom lečenju. Od tog broja, šestoro su deca. Petoro pacijenata je, u međuvremenu, hospitalizovano u novosadski KCV, dok se 26 nalazi u kikindskoj bolnici. Ovde su na lečenju po jedan pacijent iz Čoke i Kanjiže. Dve osobe iz Ade iz Novog Kneževca leče se u subotičkoj bolnici. Ukupno su na bolničkom lečenju 33 pacijenta - navela je dr Karać. U kikindskoj bolnici je za hospitalizaciju kovid pacijenata predviđeno 150 kreveta.

foto: Kurir/S.U.

Jedan pacijent na mehaničkoj ventilaciji

Stanje većine hospitalizovanih pacijenata zasad je stabilno. Na mehaničkoj vetilaciji nalazi se jedan pacijent iz Kikinde koji ima pridružene hronične bolesti. Najmlađi hospitalizovani pacijent ima 40 godina dok se, u proseku, starosna struktura kovid obolelih kreće od 30 do 50 godina- kazala je dr Karać.

foto: Kurir/S.U.

Dovoljno testova

Na rezultate testiranja najduže se čeka do 24 sata. Imamo dovoljno testova. Dnevno se testira oko 20 osoba, a tokom ovog drugog talasa uzeto je više od 200 uzoraka. Klinička slika pacijenata dosta je šarolika. Ako vas muči kašalj, bolovi u stomaku i grudima, ili imate povećanu telesnu temperaturu koja traje duže od tri dana, javite se KOVID ambulanti- savet je dr Karać.

Kurir/ S.U./Foto: S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track