RUINIRANI AMFITEATAR U PORTI STARE LOZNIČKE CRKVE ČEKA POPRAVKE: Huligani ga uništili, iako je sređen pre desetak godina
Foto: T. Ilić

sređivanje

RUINIRANI AMFITEATAR U PORTI STARE LOZNIČKE CRKVE ČEKA POPRAVKE: Huligani ga uništili, iako je sređen pre desetak godina

Srbija -

Pre jednu deceniju napravljeni amfiteatar u porti stare Crkve Pokrova Presvete Bogorodice, na mestu gde su pre više od dva veka bili šančevi branitelja u Boju na Loznici, nalazi se u veoma lošem stanju. Vreme jeste učinilo svoje, ali i oni koji se ovde okupljaju u večernjim satima pa lome daske na sedištima i oštećuju rasvetu, iako se nalaze pored samog hrama i tek nešto više od stotinak metara od lozničke Policijske stanice.

U starolozničkoj Crkvenoj opštini, kojoj pripada amfiteatar, kažu da godinama imaju problema sa onima koji oštećuju sve što bude postavljeno u porti hrama. Ovde su lomljene klupe i stolovi, čak i oni urađeni od hrastovih dasaka jer se uvek nađe neko sa viškom snage, a manjkom obzira i vaspitanja, sklon uništavanju. Kada je pre deset godina urađen amfiteatar uoči obeležavanja dva veka od Boja na Loznici, osim što je tu održana centralna svečanost zamišljen je i kao mesto za održavanje prigodnih kulturno-umetničkih programa. Priređivani su ovde koncerti, nastupi folklora, promocije knjiga i slični događaji.

foto: T. Ilić

Radove vredne oko tri i po miliona dinara tada su finansirali Crkvena opština i gradska uprava, a amfiteatar može da primi oko 350 ljudi. Ovo mesto redovno u večernjim satima uglavnom posećuju mladi, ali, nažalost, među njima ima i onih sklonih huliganstvu pa amfiteatar zato ima današnji izgled. Loznica bi u oktobru trebalo da obeleži 210. godišnjicu od Boja na Loznici i u crkvi kažu da će do tada amfiteatar biti sređen. Potrebno je zameniti oštećene daske na sedištima, i postaviti nove na mestima sa kojih su polomljene, kao i srediti rasvetu kako bi ovo mesto povratilo stari izgled. Najavljuju da će to biti urađeno vrlo brzo.

foto: T. Ilić

Inače, Boj na Loznici zbio se 1810. godine, a najznačajnija bitka vođena je 5. i 6. oktobra, po starom kalendaru. Predvođeni Ali pašom Vidajićem 30.000 Turaka spustilo se niz Drinu do Tičar polja kod Loznice. Pod vođstvom lozničkog vojvode Ante Bogićevića utvrđene gradske bedeme branilo je 1.200 Srba. Opsada Loznice trajala je dvanaest dana, a braniocima je u pomoć stigao Karađorđe sa vojskom Šumadije i 200 kozaka. Pobedu srpske vojske kod Loznice, jednu od najznačajnijih u Prvom srpskom ustanku, opevao je guslar Filip Višnjić.

foto: T. Ilić

U Loznici danas na veliki boj podsećaju ostaci gradskih bedema kod stare crkve, grob Ante Bogićevića i spomenik Filipu Višnjiću u njenoj porti, kao i nekoliko stihova iz ’’Boja na Loznici“ postavljenih na hram povodom stogodišnjice bitke.

(Kurir.rs/T. Ilić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track