VELIKI RASPON CENA STANOVA: Kvadrat u Loznici se kreće od 250 do više od 1.000 evra
Foto: T.I.

PREMA PODACIMA RGZ

VELIKI RASPON CENA STANOVA: Kvadrat u Loznici se kreće od 250 do više od 1.000 evra

Srbija -

Ko želi da se skući u nekom od stanova u Loznici treba da izdvoji od 250 evra, koliko je najjeftiniji kvadratni metar u starogradnji, do maksimalnih 1.008 evra kolika je bila maksimalna cena u novogradnji na teritoriji Grada Loznice, prema izveštaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) sa tržišta nepokretnosti za prvu polovinu 2020. godine.

U grupi od 27 gradova Srbije, bez Beograda, u prvih šest meseci ove godine po ceni kvadratnog metra u novogradnji od lozničkih prosečnih 680 evra jeftinije je pet gradova, dok u starogradnji manje nego u lozničkom kraju za kvadrat, koji prosečno košta 513 evra, treba izdvojiti u njih sedam. Raspon cena kvadratnog metra u lozničkoj staroj gradnji je od 250 do 1.189 evra, a u novogradnji od 355 do 1.008 evra.

U Mačvanskom okrugu, kome Loznica pripada, najskuplji su stanovi u Šapcu gde je u starogradnji prosečna cena 706, a u novogradnji 820 evra po kvadratu. Međutim, kod čivijaša je najviša cena za kvadrat nove gradnje tek 20 evra veća od one u Loznici.

foto: T.I.

Što se tiče susednih opština u malozvorničkoj je prosečna cena u starogradnji 390 evra po kvadratnom metru, a nema podataka za novogradnju, za staru gradnju u Ljuboviji treba dati više novca nego za kvadrat novogradnje, u starim zgradama je prosečna cena kvadrata 466 evra, a novim 400 evra, međutim to ne govori mnogo pošto je u izveštaju za novogradnju zabeležen jedan podatak. Najjeftiniji je stan u Krupnju, gde je prema izveštaju RGZ cena kvadrata u starogradnji 83 evra dok za novogradnju nema podataka.

Loznica nije na listi gradova atraktivnih i lokacija sa najvećom prodajom kuća i vikendica, ali jeste što se tiče prodaje građevinskog zemljišta. U prvoj polovini ove godine ostvarene su 84 prodaje, a minimalna cena po aru iznosila je 40 evra, dok je maksimalna 4.830 evra. U istom periodu lani bilo je 100 prodaja, a cena ara kretala se od 20 do čak 6.460 evra.

foto: T.I.

Prema izveštaju RGZ prosečna cena stanogradnje za teritoriju Srbije u prvih ovogodišnjih šest meseci za starogradnju je 997 evra po metru kvadratnom, a novogradnju 1.337, dok je u prvom polugodištu minule godine trebalo platiti 950 evra kvadrat u starogradnji, a 1.320 u novogradnji.

U prvih šest meseci ove godine najskuplji kvadrat u Srbiji na ekskluzivnoj lokaciji "Beograd na vodi" koštao je 9.124 evra po metru kvadratnom, a najviše novca za stan u iznosu od 1.380.888 izdvojeno je na istom mestu. Prvih 40 najskupljih stanova, po jediničnoj ceni, prodato je u "Beogradu na vodi".

Najviša cena po kvadratu starogradnje plaćena je 3.737 evra za stan na Starom gradu, a najviše, 810.000 evra izdvojeno je za petosoban stan takođe na Starom gradu. Inače, za cenu takvog u Loznici se moglo kupiti dvadeset stanova od po 60 kvadratnih metara u novogradnji.

Kurir.rs/T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track