POČEO 27. MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DECU
Foto: Promo

subotica

POČEO 27. MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DECU

Srbija -

Ceremonijom svečanog otvaranja i dodelom nagrada za životno delo „Mali princ“ večeras je u subotičkom Dečjem pozorištu počeo 27. Međunarodni festival pozorišta za decu. Nagrade za životno delo „Mali princ“ dodeljene su piscu, dramaturgu i reditelju Vladimiru Andriću i bugarskom reditelju Slavču Malenovu, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Publiku i goste Festivala pozdravili su gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević.

foto: Promo

Obraćajući se u ime grada Subotice, osnivača Međunarodnog festivala pozorišta za decu, gradonačelnik Bakić je istakao značaj održavanja ovog 27. festivala uprkos okolnostima zbog pandemije korona virusa.

„Umetnost je posebno važna kada je čovečanstvo suočeno sa ovako teškim iskušenjima. Ona nas teši, bodri i nadahnjuje da istrajemo u borbi sa svim problemima. Pozorišna umetnost za decu, kao velika radionica mašte i igre, posebno je dragocena, jer je usmerena na generacije koje će naslediti jedan drugačiji svet, za čiju obnovu i osmišljavanje će trebati mnogo kreativnosti”, naglasio je Stevan Bakić.

foto: Promo

Pandemija novog korona virusa, rekao je, onemogućila je da u Suboticu dođu naši prijatelji iz daleke Kine, Irana, Argentine i mnogih drugih zemalja, ali ćemo ipak, uprkos okolnostima koje prete da nas izoluju, graditi još snažnije zajedništvo sa njima.

„Posredstvom savremenih tehnologija uživaćemo u nekim od njihovih predstava. Na našu radost, gosti iz Slovenije su uspeli da dođu, a njihova predstava će večeras i otvoriti festival. Poštujući sve mere zaštite od zaraze, okosnicu programa ove godine činiće dečja pozorišta iz Srbije, što će biti prilika da se osnaže i domaće umetničke veze i oživi domaća scena pozorišta za decu”, istakao je gradonačelnik Bakić.

foto: Promo

On se u ime svih građana Subotice i u svoje lično ime zahvalio na pomoći u realizaciji Festivala Ministarstvu kulture i informisanja i Pokrajinskom sekretarijatu za kulturu, informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

„Čestitam dobitnicima nagrada i pozdravljam sve naše drage goste koji su uspeli da dođu, želeći im srdačnu dobrodošlicu u naš grad. Jednako pozdravljam i one koji neće biti fizički sa nama, ali koji će pružiti nama i našoj deci veliku radost i osećaj bliskosti prijateljskim državama i narodima, od kojih smo samo privremeno razdvojeni”, rekao je gradonačelnik Bakić.

foto: Promo

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević istakla je da je veoma lako biti na toj funkciji pogotovo kada je Subotica u pitanju, jer je ona jedan od vodećih kulturnih centara.

„Ono što čini svakako posebno zadovoljstvo jeste da ovaj međunarodni festival već više od četvrt veka okuplja čitav svet i dovodi ga baš u Suboticu, u našu državu. Veoma je važno da nakon svih ovih uslova, kada je kultura, nažalost, morala da zaustavi svoj rad nastavimo kontinuitet onoga što je zapravo očuvanje ne samo srpske već i svetske kulturne baštine. Čestitam vam i želim vam da od Subotice napravite još veću kulturnu stanicu Srbije”, rekla je Dragana Milošević..

foto: Promo

Glavni program Festivala otvoren je u 18.00 časova, na sceni „Jadran“ Narodnog pozorišta predstavom „To je Ernest“ lutkarskog pozorišta „Nebo“ iz Slovenije.

foto: Promo

Festival se u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica održava od 20. do 24. septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track