NEVEROVATNO

PRONAĐENE ŽIVOTINJE SA LJUDSKOM GLAVOM: Prizor u selu kod Prokuplja šokirao naučnike (KURIR TELEVIZIJA)

Srbija -

Neolitsko nalazište Pločnik kod Prokuplja razotkriva neverovatne činjenice o načinu života na ovim prostorima pre čak 7.000 godina.

- Pločnik je arheološko nalazište iz doba neolita, staro 7.000 godina, gde mogu da se vide konkretni dokazi kako se živelo u to vreme. Ono što smo otkrili tokom dugogodišnjih istraživanja jesu temelji kuća, komadi posuđa, cele posude, alatke, oruđe i oružje... Ono što je posebno zaintrigiralo mnoge naučnike jesu figurine koje pokazuju umetničke radove iz tog vremena.

Ovde je pronađeno mnogo materijalnih ostataka iz daleke ljudske prošlosti. Međutim, neki dokazi zavređuju veliku pažnju, jer su ovde prvi put otkriveni.

- Pronađen je veliki broj figurina, veliki broj izuzetnih umetničkih radova. Uglavnom su predstavljene ženske osobe. Pronađen je veliki broj figurina koje predstavljaju životinjske figure i ono što je veoma zanimljivo, jesu neke kombinacije životinjskih i ljudskih oblika, takozvani kentauri - objasnila je arheolog u emisji "300 čuda" na Kurir televiziji.

Nesumnjivo je da su ovi prizori zaintrigirali mnoge naučnike kako kod nas, tako i širom sveta.

OVDE MOŽETE GLEDATI KURIR TV UŽIVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track