KRALJEVO NEGUJE TRADICIJU: Održana čuvena "Projada" u Ratini (FOTO)
Foto: Grad Kraljevo

takmičari izložili đakonije od kukuruznog brašna

KRALJEVO NEGUJE TRADICIJU: Održana čuvena "Projada" u Ratini (FOTO)

Srbija -

U selu Ratina kod Kraljeva održana trinaesta „Projada“

Uz podršku grada Kraljeva i Turističke organizacije Kraljeva Mesna zajednica Ratina upriličila je trinaestu "Projadu", tradicionalnu manifestaciju koja spaja različite kulturne sadržaje, sa željom da se očuva tradicija ovog kraja, ali i da nas podseti na sve pale borce u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Ove godine je "Projada" u Ratini, usled pandemije virusa korona, organizovana sa znatno manjim brojem posetilaca i takmičara i uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera.

U znak zahvalnosti za dela kojima su doprineli očuvanju i razvoju Ratine ovom prilikom su uručene Povelje epidemiologu dr Radovanu Čekanacu, direktorki "Radio- televizije Kraljevo i Ibarskih novosti" Violeti Simović, direktoru "Elektroprivrede Kraljevo" Srđanu Đuroviću, direktoru JKP "Čistoća" Ivici Bogojeviću, direktoru Dečjeg odmarališta "Goč" Ivanu Miliću, direktorki Turističke organizacije Kraljeva Ani Mirosavljević i direktorki Doma zdravlja "Kraljevo" Mirjani Krčevinac.

U ime grada Kraljeva i gradonačelnika dr Predraga Terzića dobitnike Povelje i posetioce koji su došli da podrže manifestaciju i takmičare pozdravio je zamenik gradonačelnika Vukman Rakočević.

foto: Grad Kraljevo

- Na ovom mestu možemo sagledati prošlost i naša je obaveza da se sećamo onih koji su položili živote kako bismo mi mogli da živimo u slobodi - naglasio je Rakočević.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da je u Velikom ratu, koji predstavlja do tada nezabeležen vojni sukob, nastradalo čak 1.247.000 stanovnika Srbije.

- Obaveza mi je da pomenem i pripadnike Crvene armije Rusije, Belorusije i Ukrajine, čiji predstavnici su bili česti gosti ove manifestacije, ali ove godine zbog pandemije nisu u prilici da budu sa nama. Nadam se da ćemo sledeće godine imati više učesnika i posetilaca i da će se tradicija nastaviti - rekao je Rakočević.

U znak sećanja na obeležavanje Dana proboja Solunskog fronta i sve one koji su dali živote u borbi za otadžbinu, član ansambla "Heruvimi" Ivan Lazić otpevao je himnu "Bože pravde", a zatim je u čast nastradalim pripadnicima Crvene armije usledila i himna Rusije.

Zamenik gradonačelnika grada Kraljeva Vukman Rakočević, pomoćnik gradonačelnika Nikola Radević i predsednik Mesne zajednice Ratina Dragan Stevanović položili su vence na Spomen obeležje iz Drugog svetskog rata nastradalim građanima Ratine i pripadnicima Crvene armije, kao i na Spomen obeležje meštaninu Ratine Ivici Draganjcu koji je poginuo 1999. godine za vreme NATO agresije.

foto: Grad Kraljevo

U okviru manifestacije posećen je Hram Svetog Jovana Krstitelja gde je održan pomen za poginule u Prvom i Drugom svetskom ratu.

foto: Grad Kraljevo

Nakon toga je u dvorištu Osnovne škole "Dositej Obradović" u Ratini usledio obilazak štandova na kojima su takmičari izložili svoje đakonije od kukuruznog brašna i tradicionalna srpska jela.

(Kurir.rs/J.S/Foto:Grad Kraljevo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track