U STAJIĆEVU VODA DECENIJAMA GORI: Mileni zbog detonacije u kupatilu pukla sva stakla, eksplozija Mitru oštetila veš-mašinu
Foto: RTS printscreen

navikli su

U STAJIĆEVU VODA DECENIJAMA GORI: Mileni zbog detonacije u kupatilu pukla sva stakla, eksplozija Mitru oštetila veš-mašinu

Srbija -

Da gori voda iz vodovoda u Stajićevu kod Zrenjanina, meštani kažu da nije ništa novo i da se to dešava decenijama.

I u gradskom vodovodu navode da je sastav tla u Banatu takav da u podzemnim izvorištima vode ima metana. Većina sela problem je rešila izgradnjom vodotornjeva koja ih je koštala po 20 miliona dinara.

Zbog eksplozije gasa iz vodovodne mreže, nakon čega mu je oštetećena veš-mašina, Mitar Mijić iz sela Stajićevo morao je da obavi dodatne radove.

foto: RTS printscreen

"Dogradio sam u šahtu jedan kao bojlerčić, nešto tako koji skuplja vazduh i ima sigurnosni ventil. I kada se napuni taj metan, on prolazi kroz taj ventil", kaže Mitar.

Pre 18 godina, eksplozija u kupatilu Mileni Tomin je polupala sva stakla na kupatilu i oštetila veš-mašinu. Od "Vodovoda" je tražila i dobila naknadu štete.

"Kroz crevo, normalno dolazi hladna voda i spoj, znači nije mašina bila neispravna, spoj tog plina u vodi ili šta već, sa vrelom vodom na otkuvavanje je bio veš. Znači taj spoj je napravio tu detonaciju", kaže Milena.

foto: RTS printscreen

U Stajićevu navode da je moguće izazvati ovakvu reakciju kada se više dana ne pušta voda iz česme, pa se nagomila gas čija je koncentracija najveća u blizini izvorišta. Kriv je metan u zemljištu južno od Zrenjanina, kažu nadležni.

"U Stajićevu konkretno postoji automatika koja reguliše prisustvo metana u vodi. Međutim, desi se povremeno da dođe do prolaska metana, što je bio ovaj slučaj. U tim momentima potrebno je provetriti prostorije, jer metan je mnogo lakši od vazduha i ukoliko postoji bilo koji ventilaci otvor metan, lako ispari", kaže Siniša Gajin iz JKP "Vodovod i kanalizacija", Zrenjanin.

Lekari nezvanično kažu da metan iz vodovodnih cevi ne utiče direktno na zdravlje, jer ispari pre nego što stigne u čašu.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track