NOVIH 218 BOLESNIKA: Kruševac i Trstenik najugroženiji
Foto: Kurir/Ž.M.

Korona virus u Rasinskom okrugu u velikoj ofanzivi

NOVIH 218 BOLESNIKA: Kruševac i Trstenik najugroženiji

Srbija -

Prema današnjem izveštaju Zavoda za javno zdravlje iz Kruševca, u Rasinskom okrugu je registrovano 218 novih bolesnika od virusa Kovid 19. Najviše novozaraženih je iz Kruševca – 94, a zatim iz Trstenika – 62, u Aleksandrovcu su obolela 32 lica, u Brusu – 12, a po četiri u pomoravskim opštinama - Varvarinu i Ćićevcu.

Pored Kruševca i Aleksandrovca, alarmantna situacija sve više postaje i u Trsteniku, koji je sada na drugom mestu u Okrugu po broju novozaraženih. U poslednje vreme Trstenik postaje nova neuralgična tačka i do sada je evidentirano ukupno 1.019 pacijenata i ponovo je uvedena vanredna situacija.

Posle Kruševca najviše obolelih od početka epidemije do saada ima Aleksandrovac – 1.107 osoba, a zaraza je izazvana neadekvatnim merama zaštite u jednoj velikoj kompaniji, od koje je bolest prodrla i u ostale segmente u ovoj potkopaoničkoj opštini. Opštinski stab za vanredne situacije je u redovnom zasedanju, u velikoj meri je zaoštrio brojne mere, a tamo je na snazi i vanredna situacija. Do sada je ukupno zaraženo 5.326 bolesnika u Rasinskom okrugu, a najviše je u Kruševcu – 2.643, u Brusu je 270, u Varvarinu 194 I u Ćićevcu 183.

foto: Ž. M.

Na Infektivnom odeljenju Opšte bolnice Kruševac smeštajni kapaciteti od 120 mesta su ispunjeni, pa je ubačeno još 60 kreveta, od kojih su već 40 popunjena. Za desetak dana očekuje se početak rada Kovid bolnice (u bivšoj vojnoj kasarni “Rasina”), pa će problemi sa hospitalizacijom novih bolesnika biti rešeni. Pod zdravstvenim nadzorom je 12.419 građana, od 20.629 poslatih uzoraka u referentne laboratorije ukupno je do sada 5. 326 pozitivnih slučajeva, a izlečeno je 2.223. Preminuo je 51 muškarac i 18 žena od početka epidemije.

Posebno je zabrinjavajuća situacija u osnovnim i srednjim školama, koje, iako izvode onlajn nastavu, imaju sve više zaraženih učenika – čak 129, a porastao je i broj pozitivnih nastavnika - 34

Kurir.rs/Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track