Neeksplodirana municija iz Paraćina preneta u Nikince

Razminiranje

Neeksplodirana municija iz Paraćina preneta u Nikince

Srbija -
Kolona kamiona sa eksplozivnim sredstvima, koja su bez upaljača i smeštena u sanduke s peskom, vatrogasna kola, ambulantno vozilo i policija, rano jutros je pošla iz Paraćina ka vojnom poligonu Nikinci

PARAĆIN - Oko 2.400 neeksplodiranih ubojitih sredstava nađenih na lokaciji "Paraćin 4" - na Karađorđevom brdu, transportovano je danas na vojni poligon Nikinci gde će u naredna dva dana biti uništena.

U vojnom magacinu na Karađorđevom brdu 19. oktobra 2006. godine eksplodiralo je 1.300 tona ubojitih sredstava.Kolona kamiona sa eksplozivnim sredstvima koja su bez upaljača i smeštena u sanduke s peskom, vatrogasna kola, ambulantno vozilo i policija, rano jutros je pošla iz Paraćina ka Nikincima.

Načelnik Uprave civilne zaštite u sektoru za vanredne situacije Minustarstva unutrašnjih poslova Srbije, Bratislav Rančić rekao je agenciji Beta da je danas transportovana velika količina eksplozivnih sredstava te je moguće da se uništavanje nastavi i iduće nedelje.

Direkor Centra za razminiranje Petar Mihajlović kaže da je među nađenim granatama i jedna avionska bomba iz Drugog svetskog rata od 250 kilograma i sedam avionskih bombi od 50 kilograma.

Razminiranje lokacije "Paraćin 4" počelo je polovinom marta. Do sada he nađeno i otkopano 7.300 neeksplodiranih ubojitih sredstava.

Razminirano je 55 od ukupno 60 hektara na toj lokaciji kod Paraćina.

"Juče su stručnjaci uništili na samoj lokaciji 348 komada ubojitih sredstava. To su mine male težine jer se jednom detonacijom ne uništava više od pet kilograma ubojitih sredstava", kazao je Mihajlović.

Razminiranje obavlja zajednički rusko-srpski odred ruske državne agencije "Emerkom", uz nadzor Centra za razminiranje.

Saradnja sa tom agencijom traje od 2008. godine. Januara ove godine potpisan je Memorandum o saradnji do 2022. godine. Projekat se finansira iz Programa pomoći Rusije Srbiji.

Razminiranje "Paraćina 4" će biti završeno do kraja ovog meseca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track