SJAJNA VEST IZ KRALJEVA: Roditelji, od naredne godine grad finansijski pomaže boravak dece u privatnim vrtićima!
Foto: Shutterstock

odluka

SJAJNA VEST IZ KRALJEVA: Roditelji, od naredne godine grad finansijski pomaže boravak dece u privatnim vrtićima!

Srbija -

Gradsko veće Kraljeva donelo je odluku da od naredne godine finansijski pomogne roditelje čija deca borave u licenciranim privatnim predškolskim ustanovama, jer za njih nema mesta u gradskim vrtićima koji rade u okviru Predškolske ustanove „Olga Jovičić Rita“.

- Roditelji dece koji nisu mogli da svoje mališane upišu u gradske vrtiće, od 2021. godine prilikom upisa u privatne vrtiće imaće pravo na subvenciju do 80 odsto sredstava u odnosu na ukupnu cenu mesečnog boravka. Takođe, subvencionisaćemo i privrednike koji imaju više od 250 zaposlenih i žele da otvore vrtiće za decu svojih radnika, kaže dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Prema njegovim rečima, nije neophodno da jedno preduzeće broji 250 radnika, već vlasnici nekoliko privatnih preduzeća mogu da se udruže i da otvore zajednički vrtić.

- Kada radnik dolazi na posao on ostavlja dete u vrtić i posle radnog vremena vraća se kući zajedno sa svojim mališanom. Izgradnja vrtića koji trenutno za svoje radnike gradi turska kompanija „Eurotaj“ je u završnoj fazi, a ja sam siguran da će i naše, domaće kompanije, doneti sličnu odluku, naročito one koje su grupisane u nekoj od industrijskih zona, ističe dr Terzić.

On naglašava da trenutno u Kraljevu samo jedna privatna predškolska ustanova ima licencu za rad, dok su druge registrovane kao igraonice za decu.

- Uveren sam da će i one tokom naredne godine proći proces licenciranja i da će odlučiti da uđu u zajednički sistem sa gradom. Razgovarao sam sa nekoliko vlasnika privatnih vrtića i oni su više nego zainteresovani da uđu u sistem predškolskog obrazovanja, dodaje gradonačelnik Kraljeva.

U Kraljevu se, inače, na listi čekanja za vrtić trenutno nalazi više od pet stotina mališana.

Kurir.rs/J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track