Najnovije vesti

U VOJVODINI POSTOJI MUZEJ POSVEĆEN PRAVOM DŽEJMSU BONDU: Otkrivena misterija broja 007 (KURIR TELEVIZIJA)

Srbija

Od kada je pisac Ijan Fleming svetu predstavio čuvenog Džejms Bonda polovinom prošlog veka, popularnost britanskog agenta 007 ne jenjava. Ipak, mnogo je onih koji ne znaju da je za nastanak ovog lika Fleming inspiraciju pronašao u Vojvođaninu Dušku Popov.

Trostruki agent poznatiji pod pseudonimom "Tricikl" rođen je u Novom Miloševu kod Novog Bečeja, a deo njegovog života predstavljen je u Muzeju Žeravica.

"Kazino rojal knjiga je u kojoj je rođen Džejms Bond je događaj koji se desio u Lisabonu u hotelu Estoril gde je Ijan Fleming, agent nadređeni Dušku stajao njemu iza leđa dok je on odigrao partiju Bakare sa 40.000 nemačkih dolara namenjenih saveznicima. Kad se rat završio sve to je stavio na papir, promenio ime svom glavnom junaku i nastao je najpoznatiji tajni agent na svetu, a broj 007 nije šifra za ubijanje, dozbvola, broj agenta, već broj telefona Duškovog strica u Beogradu, pun broj je bio 26007, a Ijan Fleming koji ga je pratio bio je u prilici da vidi koji broj Duško okreće i taj je broj dodelio svom glavnom junaku", objasnila je kustos muzeja Ivana Zec.

Čedomir Žeravica, vlasnik muzeja, kaže da je dobio dozvolu od sinova Duška Popova, sa kojima je često u kontaktu.  

"Obećali su još neke lične stvari koje će nam pokoloniti", ispričao je Žeravica.  

Popov je umro 1971. godine u Francuskoj.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TV

Foto: Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...