Predsednik Mirović primio biskupa Sremske županije i predsednicu Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine
Foto: Pokrainska Vlada

Predsednik Mirović primio biskupa Sremske županije i predsednicu Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine

Srbija -

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović primio je danas biskupa Sremske županije Đuru Gašparovića i predsednicu Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine Jasnu Vojnić, sa kojima je razgovarao o nastavku saradnje na projektima očuvanja verske baštine u Vojvodini.

„Danas smo imali veoma konkretan razgovor i dogovorili da već u februaru izdvojimo sredstva za projektnu dokumentaciju i odgovarajuće radove na rekonstrukciji Crkve Svetog Jurja u Petrovaradinu, stare 320 godina, ali i drugih verskih objekata. Želimo da udružimo snage, sa Gradom Novim Sadom i zavodima za zaštitu spomenika, kako bismo sačuvali verske objekte i vratili im stari sjaj“, kazao je Mirović.

Igor Mirović
foto: Pokrainska Vlada

Predsednik je istakao da je Pokrajinska vlada u minulim godinama učestvovala u značajnim projektima očuvanja zajedničke kulturne baštine u Vojvodini.

„To je poruka koja pokazuje kako treba brinuti o našoj zajedničkoj kulturnoj, verskoj i istorijskoj baštini“, ocenio je Mirović.

„Bio je ovo veoma plodonosan susret koji će doneti puno toga za budućnost. Pokrajinska vlada učinila je mnogo za Sremsku biskupiju i naših 29 župa kao i za crkvene objekte“, kazao je biskup Gašparović.

Igor Mirović
foto: Pokrainska Vlada

Predsednica Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine Jasna Vojnić kazala je da je ovo nastavak dobre saradnje sa Pokrajinskom vladom.

„Sve ono što smo započeli mi smo i realizovali. Očekujemo da će posle rekonstrukcije Crkva Svetoj Jurja biti i deo turističke ponude Vojvodine“, rekla je Vojnićeva.

(Foto: Pokrainska Vlada)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track