KRIZNI ŠTAB DAO ZELENO SVETLO: Gusanijada će biti održana, ali bez prisustva publike ZA FINALNU BORBU SPREMAN POSEBAN PLAN
Foto: Saša Urošev

mokrin

KRIZNI ŠTAB DAO ZELENO SVETLO: Gusanijada će biti održana, ali bez prisustva publike ZA FINALNU BORBU SPREMAN POSEBAN PLAN

Srbija -

Održavanje 35. Svetskog prvenstva u nadmetanju gusana nije zbog korone pod znakom pitanja, ali jeste prisustvo publike.

Okršajima u pletenom žicom omeđenom "ringu" neće moći da prisustvuju fanovi poznatog takmičenja, a to je, saglasni su guščari, bolje od baksuzne 2006. godine kad je zbog ptičjeg gripa izostalo takmičenje.

- Najveća sportska takmičenja održavaju se bez prisustva publika. Sasvim je izvesno da će to biti slučaj i sa našom Gusanijadom. I to je bolje nego da nam se ponovi 2006. godina - kaže za "Kurir" predsednik Udruženja "Belo pero" Živica Terzić.

Nakon novogodišnjim i božićnih praznika, kako nalažu pravila, mokrinski guščari su uveli svoje ljubimce u višenedeljni trenažni proces kako bi što bolje dočekali finale:

- Konsultovali smo se sa našim lokalnim Kriznim štabom. Dobili smo zeleno svetlo, ali je uslov svih uslova da nema publika. Mi se toga i držimo. Ukoliko se epidemiološka situacija ne popravi razmišljamo da finale prikažemo na Jutjubu. Takav je plan. Videćemo. Finalna nadmetanja održaće se 28. februara u sve tri uzrasne kategorije - navodi Terzić.

Takmičenje je inače zvanično registrovana u UNESKO, a održava se od 1986. godine.

Vlasnike će korona inspirisati

Mokrinski guščari veoma su maštoviti u pogledu davanja imena gusanima. Ranijih godina divili smo se i Cezaru. Nurmagomedov, Putin, Porzingis, Spartak, Kočiz, Erupcija, Izbeglica i Begunac samo su neka od imena gusana jakih kljunova i moćnih krila.

- Uveren sam da će vlasnicima mlađih gusana, koji još nisu dobil imena, možda baš korona biti inspirativna. Neće me čuditi da se dohvate pernati Fajzer i Sputnjik V ili da Crvena zona udari na Pandemiju - kaže Terzić.

Titulu pobednika u seniorskoj konkurenicji brani Arpad. Njegov gazda, Željko Radaković, veruje da mogu da odbrane naslov svetskog prvaka.

Guščari ističu da se nošeni prirodnim nagonom i kad nisu pod prismotrom vlasnika, zarad naklonosti ženki, gusani nadmeću braneći svoja jata. U jatu koje prati prati mužjaka ima više ženki, ali mu je jedna miljenica. Njeno strastveno gakanje podiže gusanu adrenalin.

Ovogodišnji ciklus eliminacionih nadmetanja okupiće stotinak gusana egzotičnih imena.

(Kurir/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track