OČIŠĆENO JEZERO ĆELIJE KOD KRALJEVA: Izvađeno 150 džakova otpada

sramota

OČIŠĆENO JEZERO ĆELIJE KOD KRALJEVA: Izvađeno 150 džakova otpada

Srbija -

Iz kruševačkog jezera Ćelije uklonjeno je 150 džakova komunalnog otpada, pre svega plastične ambalaže, koji se u njega slilo tokom obilnih padavina prošlog vikenda, kažu iz kruševačkog vodovoda.

Otpad nije ušao u deo jezera koji se koristi kao vodozahvat, jer su već tokom vikenda postavili barijeru na jezeru.

U Vodovodu napominju da vodosnabdevanje nije bilo ugroženo otpadom.

"Uklonili smo najveći deo otpada kako bismo uklonili potencijalne zagadjivače i smanjili negativan uticaj na kvalitet sirove vode", rekao je izvršni direktor za sanitarnu zaštitu i održivi razvoj u kruševačkom Vodovodu Saša Antić.

Naveo je da je to preduzeće spremnoo smo za novi talas padavina i topljenje snega koji će doneti nove količine otpada, te postavljaju još jednu barijeru koja će sprečiti rasturanje otpada po jezeru.

Podsetio je da se to ponavlja ponavlja svake godine kada počnu kiše i topljenje snega na Kopaoniku te otpad sa teritorija Brusa i Blaca i divljih deponija duž toka Blatašnice i Rasine stigne do jezera.

U ovakvim situacijama, ukazao je Antić, nadležne su da reaguju komunalne službe tih opština, a problem bi konačno trebalo bude rešen izgradnjom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Brusu i Blacu.

Kruševački Vodovod svake godine angažuje deset radnika koji tokom proleća i leta čiste tridesetak kilometara priobalja jezera, deo od uliva Rasine do vodozahvatne kule, a uz to ukazuju meštanima na značaj ošuvanja čistooće vodozahvata Ćelije.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track