SAKUPLJAJU PARE DA POKOJNOM KOMŠIJI TOMIJU DIGNU SPOMENIK: Ujedinili se meštani Džigolja kod Prokuplja da ispoštuju stari običaj
Foto: Kurir/B.R.

jedini grob koji nema obeležje

SAKUPLJAJU PARE DA POKOJNOM KOMŠIJI TOMIJU DIGNU SPOMENIK: Ujedinili se meštani Džigolja kod Prokuplja da ispoštuju stari običaj

Srbija -

PROKUPLJE - Meštani prokupačkog sela Džigolj pokrenuli su akciju sakupljanja novca da plate spomenik njihovom preminulom komšiji, koji na seoskom groblju gde je sahranjen nema spomen obeležje. Iako je reč o skromnom spomeniku, ova priča pokazuje koliko su Đigoljčani brižni i privrženi jedni drugima.

Oni prave spomenik Tomislavu Stankoviću (1965) iz ovog sela koji je preminuo decembra 2019. godine.

Prokuplje, grob, spomenik, Tomislav Stankovic
foto: Kurir/B.R.

- Sve je krenulo kada je na Fejsbuk stranici našeg sela Zoran Cvetković postavio Tomijevu fotografiju iz mladosti. Komšije su počele da komentarišu kako je bio divan čovek i onda smo se setili da je prošlo više od godinu dana kako je preminuo, a znamo da naši običaji nalažu da se spomenik pokojniku uradi do godine - priča Srđan Jović, koji je inicijator akcije i prvi Tomijev komšija u selu.

Reč je o sasvim običnom čoveku, koji je imao prosečan i pomalo usamljen život. Radio je u prokupačkom Domu kulture, a pooslednjih godina živeo je sam u selu. Sahranjen je kraj grobova svojih roditelja. I sve to, kao i lepa sećanja na ovog čoveka nagnala su Džigoljčane da se udruže.

Prokuplje, grob, spomenik, Tomislav Stankovic
foto: Kurir/B.R.

- Kontaktirali smo nekoliko kamenorezačkih radnji i nije nam potrebno puno novca, začas ćemo da sakupimo, ali su svi saglasni da se udružimo i napravimo taj spomenik. Njegov grob je jedini u novije vreme na našem seoskom groblju koji nema obeležje - dodaje Jović.

I već se krenulo sa prikupljanjem para, a prema planu, do kraja ovog meseca i Tomi će imati spomenik. To mu od srca, kako kažu, poklanjaju zauvek njegovi Džigoljčani!

(Kurir.rs/B.R.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track