OBELEŽEN DAN DRŽAVNOSTI U KRALJEVU: Čelnici grada prisustvovali svečanosti i položili vence
Foto: Grad Kraljevo

ceremonija povodom dana državnosti

OBELEŽEN DAN DRŽAVNOSTI U KRALJEVU: Čelnici grada prisustvovali svečanosti i položili vence

Srbija -

Polaganjem venaca na Spomenik srpskim ratnicima palim za slobodu otadžbine od 1912. do 1918. godine, grad Kraljevo obeležio je Dan državnosti Srbije.

Vence na spomenik u centru Kraljeva položili su pomoćnici gradonačelnika grada Kraljeva Miloš Milišić i Nikola Radević i zamenik predsednika Skupštine grada Kraljeva Milenko Stefanović, kao i načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović, predstavnici Vojske, Policije i Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije "Jovo Kursula".

Kraljevo
foto: Grad Kraljevo

Prema rečima pomoćnika gradonačelnika grada Kraljeva Miloša Milišića, Srbi su imali državu još u srednjem veku, koja se u vreme cara Dušana prostirala čak do Epira i Peloponeza, ali moderna Srbija je kao dan svoje državnosti uzela Sretenje, u znak sećanja na 1804. godinu kada je Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak, odnosno 1835. godinu kada je donet jedan od najliberalnijih i najdemokratskijih u ovom delu sveta - Sretenjski ustav. Milišić je podsetio da je tada u Rusiji vladao kmetski sistem, kao i da su u Americi još postojali robovi.

- Nažalost, Sretenjski ustav iz 1835. godine bio je u primeni svega desetak dana zato što su tada najveće evropske sile Austrija, Carska Rusija i Turska primorale kneza Miloša da ga povuče, plašeći se da i njihovi narodi ne traže takav ustav i da im na taj način skrate vlast, izjavio je Milišić, pa dodao:

- Ako napravimo poređenje između 1835. i 2021. godine, naime, posle 186 godina, Srbija je ponovo pod pritiscima velikih sila da se odrekne dela svoje teritorije - Kosova i Metohije. Na nama je da izdržimo i da na to ne pristanemo. Moramo da osvetlamo obraz pred potomcima, kao što su i naši preci osvetlali obraz pred nama.

Kraljevo
foto: Grad Kraljevo

Kraljevački hroničar i predsednik Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije "Jovo Kursula" Milan Matijević istakao je da Kraljevo ima poseban razlog da obeležava ovaj praznik jer je Kraljevo u svim oslobodilačkim ratovima trpelo velike gubitke.

- Grad Kraljevo je igrao veliku ulogu i 1805. kada ga je Karađorđe oslobodio, i 1815. kada ga je Miloš oslobodio, i 1915. kada je bio glavni centar preko koga se povlačila celokupna srpska vojska i Vlada, i 1941. godine kada je stradalo, zato mi sa ponosom obeležavamo ovaj državni praznik - kazao je Matijević.

(Kurir.rs/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track