Najnovije vesti

VELIKO PRIZNANJE ZA CEO JUG SRBIJE: Vranje dobilo prestižnu nagradu Saveta Evrope
Foto: Kurir/T.S.

ENLD

VELIKO PRIZNANJE ZA CEO JUG SRBIJE: Vranje dobilo prestižnu nagradu Saveta Evrope

Srbija

Nagradu "Partner Evropske nedelje lokalne demokratije 2020" Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope dobio je Grad Vranje.

Nagrada je dodeljena jedinicama lokalne samouprave koje su svojim aktivnostima u okviru Evropske nedelje pokazale posebnu posvećenost podizanju svesti građana na temu lokalne demokratije, a naročito ovogodišnjoj temi "Lokalna demokratija: izgradnja poverenja".

Zbog epidemijske situacije održana je onlajn dodela nagrada u sklopu onlajn Godišnjeg sastanka nacionalnih koordinatora ENLD, kojoj su u ime gradskog rukovodstva prisustvovali Zorica Jović, zamenica gradonačelnika i Bojan Kostić, gradski većnik sa saradnicima.

Jović je naglasila da je jedna od ključnih aktivnosti grada Vranja u okviru ENLD bila priprema Plana razvoja grada Vranja za period 2021-2030. uz učešće građana.

- U okviru Evropske nedelje lokalne demokratije, Grad Vranje organizovao je niz aktivnosti u cilju promovisanja učešća građana na lokalnom nivou u donošenju važnih odluka od značaja za društvenu zajednicu. Promovisan je rad gradske vlasti, komunikacija sa zaštitnikom građana, odbornicima i drugim lokalnim zvaničnicima. Takođe, sprovedena je anketa sa građanima, koji su mogli da daju predloge za realizaciju projekta od značaja za naš grad - istakla je zamenica gradonačelnika.

Dodala je da je održano više edukativnih i interaktivnih radionica poput upoznavanja predstavnika đačkih parlamenta srednjih škola sa propisima u kreiranju gradskog budžeta i lokalnim finansijama, ali i njihovog aktivnog učešća u smislu simulacije kreiranja budžeta na osnovu njihovih ideja.

- Ova nagrada podstrek nam je u narednom periodu budemo još bolji i i kreativniji u promovisanju demokratskih vrednosti na lokalnom nivou i animiranju građana za aktivno učestvovanje u donošenju svih važnih odluka za lokalnu sredinu. Na taj način stvaraju se uslovi za dalji razvoj i unapređenje našeg grada u svim oblastima - rekla je zamenica gradonačelnika.

Pored Vranja dobitnik nagrade je i Grad Niš.

Evropska nedelja lokalne demokratije (ENLD) je godišnji evropski događaj koji se u koordinaciji Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti održava svakog oktobra u cilju obeležavanja donošenja Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Lokalne vlasti iz svih 47 država članica Saveta Evrope i njihova udruženja pozvani su da registruju i organizuju javne događaje kako bi promovisali i podstakli demokratsko učešće na lokalnom nivou.

Stalna konferencija gradova i opština je nacionalni koordinator Evropske nedelje lokalne demokratije.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...