KORONA PAKAO U VRANJU: Bolnice prepune, škole prelaze na onlajn! Makedonci došli u šoping pa napravili haos?
Foto: T.S.

zabrinjavajuća situacija

KORONA PAKAO U VRANJU: Bolnice prepune, škole prelaze na onlajn! Makedonci došli u šoping pa napravili haos?

Srbija -

Vranje se u prethodnom periodu izdvojilo, pored Beograda, kao jedno od nestabilnijih žarišta u Srbiji. Pored naglog porasta broja zaraženih, ovaj grad beleži i sve veći broj pacijenata sa težom kliničkom slikom, a kapaciteti bolnica su u potpunosti ispunjeni.

Na sve to, u ovom gradu je zabeležen i slučaj "rasparivanja" vakcina!

- Epidemiološka situacija u Vranju je vanredna i izuzetno teška - kaže dr Slađan Stanković, epidemiologa u Zdravstvenom centru Vranja.

Reči epidemiologa Stankovića ilustruje i podatak da je u ovom gradu juče zabeležena 101 novozaražena osoba. Ova brojka možda ne zvuči alarmantno kada se uporedi sa ciframa o kojima slušamo na nivou Srbije i glavnog grada.

Međutim, ukoliko se uzme u obzir da Vranje ima oko 85.000 stanovnika i da je otprilike 20 puta manje od Beograda, jednostavnom računicom se dobije da je 101 zaraženih u gradu na jugu Srbije isto kao da u Beogradu imamo 2.020 pozitivnih!

- Veliki je broj hospitalizovanih. Svi kapaciteti bolnica u Pčinjskom okrugu su popunjeni - dve u Vranju i jedna u Surdulici. Raste broj obolelih sa teškom i srednjeteškom kliničkom slikom. Sa upalom pluća je bilo 10 odsto pacijenata na dnevnom nivou prethodnih dana, a u poslednja dva dana negde ih je oko 20 odsto. Oboljevanja se dešavaju u svim uzrastima, a najviše kod radno-aktivnog stanovništva, ali značajan je broj zaraženih i kod predškolske i školske dece - ispriča je dr Stanković.

On je istakao i da su kapaciteti jedne bolnice u Vranju prošireni, ali da ni to nije bilo dovoljno pa se sada na bolničkom lečenju nalazi 165 pacijenata od kojih su 72 na kiseoničkoj potpori. Takođe dodaje i da skoro svakodnevno nekoliko pacijenata bude transportovano u kliničke centre u okolnim gradovima, a da je medicinsko osoblje u Vranju na ivici izdržljivosti.

Ne poštuju se mere

- Situacija je vanredna i pored mera koje smo preduzeli. Organizovana je nastava na daljinu u srednjim školama i u nekoliko osnovnih škola gde je bilo dosta zaraženih i među decom i među nastavnicima. Mere su uvedene na dve nedelje, a jedna sedmica je već prošla - kaže epidemiolog iz ovog grada i dodaje da se "nameće potreba da se mere pooštre pogotovo za ugostiteljske objekte".

Epidemiolog Stanković objašnjava da je do alarmantne situacije u ovom gradu ponajpre došlo zbog nepoštovanja epidemioloških mera u ugostiteljskim objektima kao i kućnih žurku koje je teško kontrolisati.

On je dodao i da je do problema došlo zbog velikog građana Severne Makedonije koji su dolazili u šoping u Vranje, a širenju zaraze su kumovali psihološki faktor, odnosno prezasićenje građanstva antiepidemiološkim merama kao i opuštanje zbog početka vakcinacije.

Branislav Tiodorović
foto: TV Prva printscreen

Sa ovim je saglasan i epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović koji je juče bio u delegaciji koja je posetila Vranje kako bi se utvrdili tačni uzroci pogoršanja situacije sa kovidom u ovom gradu na jugu Srbije.

- Ocena epidemiološke situacije u Vranju je vanredna. To govori da se mere ne sprovode onim intenzitetom i obuhvatom kako bi trebalo, kako od stanovništva, ali tako i u kontroli - rekao je Tiodrović.

On je rekao da su data upustva u Vranju i drugim gradovima doneta uputstva da se primene sve mere koje je ranije propisao republički Krizni štab i Vlada Srbije i da se one moraju sprovesti do kraja, a dr Stanković je rekao u kom pravcu se razmišlja kada se govori o uvođenju mera u ovom gradu.

- Glavne mete su trgovinski lanci i ugostiteljski objekti. Tu mora da se uvedu neka ograničenja ili da se zatvore potpuno na neki vremenski period da bismo zaustavili širenje virusa - rekao je epidemiolog.

Prisutan britanski soj korona virusa?

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon prvi je pomenuo da je novi soj korona virusa poznatiji kao britanski soj "prisutniji u populaciji nego što mislimo".

On je dodao i da bi to mogao da bude jedan od razloga za porast broja obolelih u Vranju. Doktor Stanković nije mogao ovo da potvrdi jer "sekvenciranje virusa" kod obolelih Vranjanaca nije obavljeno i zbog toga se ne može sa sigurnošću tvrditi da je problem izazvao ovaj soj virusa.

Vranje, zavod za javno zdravlje
foto: T.S.

- Moj neki utisak, na osnovnu kliničke slike, čini mi se da je on nešto izmenjen. Ja kao epidemiolog pratim te kliničke karakteristike, a baš to brzo zaražavanje i zaražavanje svih članova porodice mi daje utisak da se virus sada malo razlikuje. Sada je zarazniji - rekao je dr Stanković.

Koliko slučajeva "raspar" vakcinacije ima?

Slučaj koji je uzdrmao Srbiju prethodnih dana takođe je u vezi sa Vranjem. Naime, utvrđeno je da je Vranjanac Slađan Aleksić primio "raspar" vakcine protiv korona virusa. On je prvo 28. januara primio Fajzerovu vakcinu, a zatim da je 18. februara revakcinisan kineskom Sinofarm vakcinom.

Ovaj slučaj šokantan sam po sebi nije bio dovoljan pa se u medijima pojavila informacija da slučaj gospodina Aleksića nije usamljen i da je u Zdtavstvenom centru u Vranju još troje ljudi primilo različite vakcine protiv virusa korona.

Epidemiolog Zdravstvenog centra u Vranju dr Stanković ovo demantuje i kaže da on nije čuo za druge slučajeve osim za situaciju koja se dogodila njegov sugrađaninu Aleksiću.

(Kurir.rs/ Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track