DEČJE ODELJENJE DZ U TOPOLI U KOVID SISTEMU: Do sada korona virus potvrđen kod 79 mališana
Foto: RINA

blaže forme kliničkih slika

DEČJE ODELJENJE DZ U TOPOLI U KOVID SISTEMU: Do sada korona virus potvrđen kod 79 mališana

Srbija -

Dečji dispanzer u Topoli u Domu zdravlja "Sveti Đorđe", neposredno posle početka epidemije prešao je u kovid sistem rada, poštujući sva epidemiološka pravila.

Prema rečima načelnika pedijatrije dr Gorana Đukanovića pregledi na dečjem odeljenju su razdvojeni tako da nema opasnosti da se epidemija širi.

- Odvojili smo deo dispanzera za decu koja imaju respiratorne infekcije, radili smo uporno trijaž da bi ustanovili koja deca su kovid pozitivana a koja nisu jer znamo da deca imaju i druge infekcije a ne samo kovid. Za godinu dana koliko traje infekcija 79 dece je bilo kovid pozitivno s tim da smo u periodima kada su bili skokovi kod ukupnog stanovništva pojačano testirali decu da bi sprečili veću zarazu.

- Medicinski radnici potrudili su se da ispoštuju sva epidemiološka pravila da ne dođe do ukrštanja epidemioloških puteva tako da je deo dispanzera u kovid sistemu rada i inficirana deca su odvojena od ostale dece. Takođe smo odvojili deo za vakcinaciju od sistematskih pregleda i od ostale dece koja imaju respiratorne probleme - izjavio je dr Goran Đukanović, načelnik pedijatrije u Topoli.

On ističe da je krajem februara došlo do blagog povećanja u broju obolelih, kada je zabeleženo sedamnaestoro pozitivnih slučajeva na antigenskom testu kod dece sa teritorije opštine Topola.

Međutim, u toku prošle sedmice potvrđeno je svega četvoro novozaraženih što je jasan pokazatelj smanjenja novoobolelih slučajeva.

- Deca koja su obolela imaju blaže forme kliničkih slika i uglavnom infekciju gornjih respiratornih puteva. Od ovih 79 zaraženih samo jedno dete je imalo blažu pneumoniju koja je sanirana. Imamo dobru saradnju sa bolnicom u Aranđelovacu i Kragujevcu gde se teži slučajevi kojih hvala Bogu nije bilo uspešno rešavaju - kazao je Goran Đukanović.

(Kurir.rs/ RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track