DIGITALNA IZLOŽBA O JOVANU CVIJIĆU: Manje poznati detalji iz naučnikovog života na 37 panoa
Foto: T.Ilić

U okviru programa Meseca Frankofonije

DIGITALNA IZLOŽBA O JOVANU CVIJIĆU: Manje poznati detalji iz naučnikovog života na 37 panoa

Srbija -

LOZNICA - U okviru programa Meseca frankofonije, tokom ovoga meseca, pripremljeni su programi namenjeni diplomatsko-konzularnoj mreži Ministarstva spoljnih poslova i njihovim partnerima širom sveta, a jedan od njih je digitalna izložba ’’Jovan Cvijić, jedan od velikih umova Srbije“ na francuskom jeziku, saopšteno je iz lozničkog Centra za kulturu ’’Vuk Karadžić’’.

Dokumentarnu izložbu o životu i radu srpskog naučnika Jovana Cvijića, loznička ustanova priredila je prethodne godine, a njen autor je Biljana Radičević, geograf u Centru za kulturu.

Izložbu čini 37 panoa na kojima su predstavljeni manje poznati detalji iz naučnikovog života. Izložba ’’Jovan Cvijić, jedan od velikih umova Srbije“ prevedena je na engleski, francuski, španski i kineski jezik, a podržalo ju je Ministarstvo kulture i informisanja na Konkursu promovisanja kulture i umetnosti Republike Srbije u inostranstvu u digitalnom formatu. Inače, svi projekti koje je Ministarstvo kulture kulture i informisanja podržalo na ovom konkursu postavljeni su na portal za razmenu digitalnih međunarodnih projekata u oblasti kulture, namenjen diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u inostranstvu.

Jovan Cvijić (1865-1927) koji je rođen u Loznici, osnivač je Srpskog geografskog društva, bio je predsednik Srpske kraljevske akademije od 1921. do smrti 1927, profesor i rektor Beogradskog univerziteta, počasni doktor Univerziteta Sorbone i Karlovog univerziteta u Pragu i smatra se utemeljivačem srpske geografije. Njegovo ime nosi više škola u Srbiji i Republici Srpskoj, jedna vrsta šafrana i vrh na planini Rudnik. U njegovom rodnom kraju po njemu se zovu jedna osnovna škola, glavna ulica i trg, a u gradu su jedna spomen bista, dva spomenika i spomen ploča na mestu gde se nalazila njegova rodna kuća. Centar za kulturu ’’Vuk Karadžić’’, OŠ ’’Jovan Cvijić’’ i grad Loznica od 1995. godine organizuju redovno ’’Dane Jovana Cvijića’’ u znak sećanja na velikog naučnika.

Inače, povodom obeležavanja Meseca Frankofonije osim izložbe o Cvijiću program namenjen diplomatsko-konzularnoj mreži Ministarstva spoljnih poslova, obuhvata i film ’’Rekvijem za gospođu J“ reditelja Bojana Vuletića, i pesmu ’’Nostalgija“ Milana Rakića, objavljeno je na sajtu Ministartsva kulture i informisanja

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja