OVO JE MILORAD IZ PROKUPLJA, PRAVI JOVANČA MICIĆ: Prvi Srbin koji je obišao čitav svet! (FOTO)
Foto: Centar za kulturu

izložba U Kući Đure Jakšića u Beogradu

OVO JE MILORAD IZ PROKUPLJA, PRAVI JOVANČA MICIĆ: Prvi Srbin koji je obišao čitav svet! (FOTO)

Srbija -

LOZNICA - ‘’Milorad Rajčević, prvi Srbin koji je proputovao svet’’ naziv je izložbe, autora Gorana Vilića, kustosa istoričara u Muzeju Jadra, koja će danas u 19 časova, biti otvorena u Kući Đure Jakšića u Beogradu, saopšteno je iz lozničkog Centra za kulturu Vuk Karadžić''

Prvi je Srbin koji je proputovao planetu Zemlju rođen je u Prokuplju 1890, a odrastao u Leskovcu. Šest puta je obišao obe hemisfere i na putovanjima proveo više od trideset godina. Pojavljivao se u skoro svim svetskim novinama, a primali su ga i svi svetski lideri i gradonačelnici najvećih gradova. Radojčić je na prvo putovanje krenuo sa samo petnaest godina u Beč, a ubrzo je otišao u Salcburg, pa Minhen, Štutgart, Nirnberg, Parizu, a onda nastavio putovanje po Švajcarskoj.

izlozba, Milorad Rajcevic
foto: Centar za kulturu

Obreo se u Rijeci iz koje odlazi u Ameriku gde ostaje nekoliko meseci. Njegovo prvo putovanje trajalo je četiri godine tokom kojeg je naučio četiri jezika. Iz opklade sa braćom Savić iz Šapca, koja su uređivala list ’’Mali žurnal’’ u Beogradu, sa samo 20 godina krenuo je na put dugačak 120 hiljada kilometara 14. marta 1910. a vratio se 21. septembra 1911. godine. Putovanja je nastavio sve do 1939. godine kada se zamonašio na Hilandaru. Na njegovoj vizit karti pisalo je samo - ’’Svetski putnik’’.

izlozba, Milorad Rajcevic
foto: Centar za kulturu

Nema zemlje u kojoj nije bio, znao je petnaest jezika, poznavo istoriju i običaje naroda i država u kojima se nalazio i u to vreme bio najbolji ambasador naše zemlje. Putovao je na ’’sto načina’’, peške, na biciklu, motociklu, na slonu, rikši kolima, železnicom. Upoznao je mnoge poznate ljude, Mahatma Gandija, Teslu, Pupina. Putovanja je opisao u putopisima “Na dalekom istoku”, “Autografi znamenitih ličnosti XX veka”, a onaj “Iz žarke Afrike”, koji je štampan i u Francuskoj, Engleskoj i Španiji na jezicima tih država, prodao je u 40.000 primeraka.

izlozba, Milorad Rajcevic
foto: Centar za kulturu

Lozničanin Goran Vilić je šest meseci prikupljao materijal za izložbu koja je u Loznici prvi put otvorena u okviru saborskih programa septembra 2019. godine, o čoveku koji je prešao kilometražu kao kada bismo šest puta obišli zemaljsku kuglu, a o kome se u Srbiji još uvek nedovoljno zna.

Kurir.rs/T.Ilić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track