TOG PROLEĆA, NEBO JE PARAO ZVUK AVIONA: Obeležena godišnjica bombardovanja Jugoslavije i u Pčinjskom okrugu
Foto: FB Služba za odnose sa javnošću Grada Vranja

nato agresija

TOG PROLEĆA, NEBO JE PARAO ZVUK AVIONA: Obeležena godišnjica bombardovanja Jugoslavije i u Pčinjskom okrugu

Srbija -

Godišnjica bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije obeležena je u Vranju na platou ispred Spomenika poginulima u oružanim akcijama i NATO agresiji od 1990 – 2003. godine.

Tokom agresije, mesta na teritoriji Pčinjskog okruga bombardovana su 48 dana, pri čemu je raketirano 78 ciljeva sa 1.119 projektila, od kojih su stradala 62 lica.

Ranjeno je 207 ljudi i oštećeno 4.500 stambenih objekata. Pomen poginulima nakon državne himne "Bože pravde", održao je episkop vranjski gospodin Pahomije sa sveštenstvom.

O nezapamćenom zločinu NATO alijanse govorio je gradonačelnik dr Slobodan Milenković.

Pcinjski okrug, obelezavanje, NATO agresija, Vranje
foto: FB Služba za odnose sa javnošću Grada Vranja

- Tog proleća, nebo je parao zvuk aviona, negde iznad Kosova i Metohije, iznad juga Srbije, Šumadije, Beograda, Vojvodine. U udruženom zločinačkom poduhvatu da se falsifikuju istorijske karte i pruži legitimitet Kosovu, nepostojećoj državi koja je to htela da bude. Kao da na svetoj zemlji Nemanjića nije bilo srpske crkve, srpskog jezika, srpske vere i srpske zemlje već u ranom srednjem veku. Kao da na Kosovu i Metohiji nema viševekovnih Visokih Dečana, Gračanice, Pećke Patrijaršije ili Bogorodice Ljeviške. Avioni zapadnih zemalja nisu bili ni "milosrdni", ni "anđeli". Sejali su smrt neprekidno, u naletima, punih 78 dana. Ostavljajući iza sebe brojne civilne žrtve,razaranje i pustoš, ostavljajući našu Srbiju u ožiljcima. A mi smo, kao narod, samo želeli da budemo svoj na svome, da odbranimo ono što nam pripada, po nasleđu, po poljima natopljenim srpskom krvlju, da sačuvamo amanet naših predaka. Imati uzvišen cilj kao što je sloboda, vrhovna je vrlina jednog naroda. Kod nas, Srba, viševekovna težnja za slobodom, oduvek je bio ideal mnogih generacija. A, imamo li drugog izbora od otpora i prkosa? Jer, neće nas zaista sunce tuđeg neba grejati kao što greje ovo, u Srbiji. Tajna slobode počiva u hrabrosti - rekao je u svom obraćanju gradonačelnik dr Slobodan Milenković.

Pcinjski okrug, obelezavanje, NATO agresija, Vranje
foto: FB Služba za odnose sa javnošću Grada Vranja

Vence i cveće na spomenik položili su članovi porodica poginulih, delegacije Grada Vranja, Vojske Srbije, gradske opštine Vranjska Banja, Policijske uprave, BIA, udruženja građana.

(Kurir.rs/T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track