DEPONIJA NA GOVEĐAKU 8. DAN ZA REDOM BLOKIRANA: Komunalci tuže meštane sudu, meštani tuže komunalce, smeće u Sjenici se gomila
Foto: RINA

strašno

DEPONIJA NA GOVEĐAKU 8. DAN ZA REDOM BLOKIRANA: Komunalci tuže meštane sudu, meštani tuže komunalce, smeće u Sjenici se gomila

Srbija -

Dok se u Sjenici gomila smeće, meštani više sela na obroncima Zlatara i danas, osmi dan zaredom, drže pod blokadom neuređenu i nesanitarnu deponiju Goveđak na koju se više od jedne decenije dovozi smeće iz grada na Pešterskoj visoravni. Prošle sedmice bilo je nekoliko pokušaja pregovora predstavnika lokalne samouprave i meštana, ali, bez rezultata.

- Ne odstupamo od naše namere da zatvorimo ovu divlju, neuređenu deponiju koja je ruglo u srcu planine, u srcu nedirnute prirode najlepšeg dela Zlatara - ponavljaju meštani.

U Javnom komunalnom preduzeću "Vrelo" u Sjenici danas je "Kuriru" rečeno da će problem pokušati da reše i preko pravosudnih organa i da su protiv devetorice meštana koji blokiraju deponiju podneli - krivične prijave.

deponija, Sjenica, Zlatar
foto: Z.Š.

- Očekujemo da pravosudni organi postupe po tim prijavama i da deponija zatim bude odblokirana - kaže Nermin Ljajić, direktor ovog JKP.

Po njegovim rečima, smeće u Sjenici se gomila oko kontejnera, na ulicama, problem je ogroman i da JKP traži privremeno rešenje, a to znači da se deponija odblokira i da se nastavi deponovanje seća.

- Deponija na Goveđaku u upotrebi je 14 godina i do sada nije osporavana u ovom obimu. Mi, do aktiviranja regionalne deponije Banjica kod Nove Varoši nemamo gde da odlažemo smeće. Čuo sam da postoji i rešenje Ministarstva ekologije iz 2009. godine o zabrani upotrebe ove deponije, ali, to Ministarstvo je kasnije, donosilo neka rešenja o uređenju ove deponije čime je prethodno rešenje stavljeno van snage. Nekoliko puta menjan je i Zakon o ekologiji - kaže direktor Ljajić.

- Interesantno, sjeničko JKP 14 godina deponuje smeće na ovu nesantarnu, divlju deponiju, dakle 14 godina nisu rešili problem i sada traže neka privremena rešenja. Do kada privremena rešenja, do kada trovanje prirode - pitaju meštani.

Po rečima Nebojše Vasojevića, jednog od meštana, Ministarstvo zaštite životne sredine pre desetak godina donelo je rešenje kojim se zabranjuje odlaganje otpada na goveđaku i da to rešenje nije sprovedeno.

- Mi smo njima podneli krivične prijave zbog zagađenja životne sredine. Oni odlažu smeće na divlju, neuređenu deponiju u srcu čiste prirode i oni krše zakon. Nema sile koja će nas naterati da ostupimo - kaže Vasojević.

(Kurir.rs/Z. Š.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track